09.10.1995. – Srpske snage ubile 11 zatočenih civila Bošnjaka u zgradi tvornice “Sanakeram” u naselju Donji Kamengrad

sanski most zlocinBivši logoraši, članovi njihovih porodica, pripadnici društveno-političkog života i drugi građani posjetili su krug nekadašnje tvornice keramičkih pločica “Sanakeram” nadomak Sanskog Mosta, čime je obilježena 20. godišnjica zločina koji su pripadnici srpskih snaga počinili nad 12 logoraša bošnjačke nacionalnosti.

Ovo preduzeće je u septembru i oktobru 1995. godine pretvoreno u koncentracioni logor za preostale Bošnjake koji nisu protjerani s područja sanske općine.

Zločin je izvršen samo dan prije nego što su jedinice Armije RBiH oslobodile Sanski Most, a u “Sanakeramu” je u tom trenutku bilo zatočeno oko 400 mještana okolnih bošnjačkih sela.

Prema riječima preživjelih, zatočenici su boravili u nehumanim uslovima, bez dovoljno hrane i vode, a maltretiranja i zlostavljanja od strane njihovih čuvara bila su svakodnevna. U večernjim satima, 9. oktobra 1995. godine, grupa srpskih vojnika je iz prostorija “Sanakerama” izvela grupu od trinaest logoraša. Naredili su im da se postroje u dvorištu, a potom su izveli i Ahmeta Sefića, također jednog od zatočenika, dali mu automatsku pušku u ruke i pod prijetnjom smrću natjerali ga da puca u ostale logoraše. Sefić je poslušao naređenje i ubio sedam osoba.

Preostale žrtve su ubili srpski vojnici. Igrom slučaja, strijeljanje je preživio Aziz Ćatić, koji je kasnije, u više sudskih procesa, svjedočio o ovom zločinu.

“Bili smo okrenuti leđima i začuo se rafal. Osjetio sam da me je metak pogodio u stomak, izgubio sam svijest i pao na zemlju. Probudio sam se tek ujutro, okružen leševima. Krug je bio prazan, jer su srpski vojnici napustili taj prostor i odveli preostale zarobljenike”, ispričao je Ćatić.

Za zločin počinjen u “Sanakeramu” pred Kantonalnim sudom u Bihaću prije tri godine osuđeni su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske Neđo Trifković i Mitar Milinković na kazne od po deset godina zatvora, dok je Ahmet Sefić, neposredno po okončanju rata osuđen na petnaest godina zatvora. Zatvorsku kaznu nije izdržao do kraja jer je u Kazneno-popravnom domu Zenica, gdje ju je služio, izvršio samoubistvo vješanjem.

Nakon obilaska “Sanakerama”, delegacije su posjetile selo Kruhari, 10-ak kilometara od Sanskog Mosta, mjesto gdje su pripadnici vojske RS-a ubili 15 civila koji su bili na radnoj obavezi. Zbog ovog zločina osuđeni su Lazar Ristić na 20, Predrag Dević na 12 i Petar Arsenić na 10 godina zatvorske kazne.

Prisutni su se danas složili kako se radi o izuzetno blagim kaznama za težinu zločina koji je počinjen.

“Na ovaj način sjećamo se naših stradalih sugrađana, čija je krivica bila jedino u tome što su se drugačije zvali. Zločini kojih se sjećamo su opomena da se tako nešto nikada i nikome ne dogodi”, istakao je načelnik Općine Sanski Most Mustafa Avdagić.

Tokom proteklog rata, na području Općine Sanski Most ubijeno je ili nestalo oko 750 stotina građana.