Genocid u Prijedoru: Dan bijelih traka

dani-ubij-prijedor-05-2013-iDan sjećanja na “obilježene” građanke i građane Prijedora, Bošnjake i Hrvate, koje su ubili njihove komšije Srbi uz svesrdnu pomoć agresorske JNA, obilježava se na današnji dan, 31. maja.

‘Dan bijelih traka’ pokrenut je iz Prijedora, a za cilj ima borbu za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale tamo gdje im se to zabranjuje, na osnovu etničke pripadnosti.

Na ovaj dan, pozivaju se građani da u znak solidarnosti sa svima onima koji su zbog svog imena ili etničkog porijekla bili proganjani, protjerani, zatvarani ili ubijeni, stave bijelu traku oko ruke.

Iz godine u godinu, ovaj dan ima sve više pristalica. Obilježava se i u gradovima izvan BiH, a protekle godine vijesti o tome stizale su iz Švedske, Švicarske, Hrvatske i Srbije. U aprilu ove godine Inicijativa ‘Jer me se tiče’ dobila je natradu fondacije Farah Tahirbegović.

Podsjećanja radi, simbolika bijelih traka dolazi od 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije općine Prijedor.