The Guardian: Stanišić i Simatović bili su ključni članovi režima Slobodana Miloševića

HAŠKI TRIBUNAL

The Guardian: Stanišić i Simatović bili su ključni članovi režima Slobodana Miloševića

Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću sudilo se za učešće u etničkom čišćenju

Najdugovječnije suđenje za ratne zločine zavrišiti će danas izricanjem finalne presude u Haškom tribunalu dvojici bivših šefova tajne policije Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zbog njihove uloge u zločinima u Hrvatskoj i Bosni, piše The Guardian.

Ovo suđenje je historijsko ne samo zbog svog trajanja, ali i zbog onoga što će otkriti o tajnoj ulozi Beograda u bosanskom sukobu od 1992. do 1995. godine i o pravnoj odgovornosti tajnih državnih sponzora paravojnih grupa.

– Ovaj iscrpni slučaj protiv dvojice srpskih zvaničnika na visokom nivou lakmus je test kojim se dokazuje beogradska orkestracija etničkog čišćenja u Bosni i Hrvatskoj tokom ranih 1990-ih – rekao je David Šefer (Scheffer), bivši američki izaslanik za pitanja ratnih zločina i potpredsjednik Američkog društva za međunarodno pravo.

Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti (DB) i njegov zamjenik Franko “Frenki” Simatović, prvi put su optuženi 2003. godine zbog navodnog naoružavanja i organiziranja paravojnih grupa odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH u toku posljednjeg rata. Nekada su njih dvojica bila dva najmoćnija čovjeka u Srbiji. Pisalo se da je Stanišić doušnik CIA-e, a agencija je poduzela neobičan korak predajući povjerljivi dokument sudu u kojem se opisuje njegova pomoć.

Oslobođeni su 2013. godine, zato što je većina pretresnih sudija zaključila da tužilaštvo nije dokazalo „potrebnu namjeru za unapređenjem zajedničke zločinačke svrhe“. Međutim, ponovljeno suđenje naloženo je 2015. godine kada je žalbeno vijeće presudilo da su pretresne sudije pogrešno protumačile zakonski prag za dokazivanje saučesništva.

Posebno je istaknuto da su pogriješili zahtijevajući dokaze o „specifičnom usmjeravanju“ zločina kao dokaz pomaganja i podržavanja široke zavjere za provođenje etničkog čišćenja nesrba. Taj princip „specifičnog pravca“ od tada su poništile druge sudije. Drugo suđenje započelo je u junu 2017. godine, a nakon 228 dana na sudu i 80 svjedoka, danas će konačno biti donesena pravosnažna presuda.

Ključni članovi Miloševićevog režima

Stanišić i Simatović bili su ključni članovi režima Slobodana Miloševića, koji je devedesetih godina pokušao izrezbariti Veliku Srbiju iz ruševina Jugoslavije. Dok je Stanišić generalno bio zadužen za zastrašujuću tajnu policiju DB-a, Simatović je vodio njenu jedinicu za specijalne operacije.

Čini se da je Stanišić u međuvremenu bio dvostrukti agent. Bivši službenici CIA-e rekli su za Los Angeles Times 2009. godine da je agenciji dao detalje o unutrašnjem radu režima, lokaciji NATO talaca i masovnim grobnicama.

Vladimir Dzuro, češki policajac koji je ispitivao obojicu dok je radio kao istražitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), rekao je da će presuda u srijedu konačno poravnati „račune“ između Beograda koji je tajno pomagao vojsci Srbije i naroda u BiH i Hrvatskoj.

-Vjerujem da smo kroz naše istrage utvrdili da je DB pod zapovjedništvom Jovice i Frenkija organizirao, opskrbljivao, financirao i usmjeravao razne paravojne jedinice koje su djelovale izvan Srbije, posebno na teritorijama pod kontrolom Srba u Hrvatskoj i Bosni. Te specijalne jedinice bile su, na primjer, Arkanovi Tigrovi, Škorpioni ili Crvene beretke koje su postale zloglasne po svojoj brutalnosti, a njihovi zločine smo dobro dokumentovali u našoj optužnici-rekao je Dzuro.

avaz