Sudijski dvojac smatrao da je Mladić trebao biti osuđen za genocid u šest bh. općina: Odluka je nerazumna, imali su namjeru istrebljenja Muslimana

Kada se u obzir uzmu brojne izjave sudionika UZP-a, u kojima su jasno pozivali na nestanak i uništavanje bosanskih Muslimana, kao i njihovo sudjelovanje u planiranju i izvršavanju zločina, odluka Raspravnog vijeća nije ispravna, naveli su Seymour Panton i Aminatta Lois Runeni N’gum

Dvoje sudija Apelacionog vijeća, Seymour Panton sa Jamajke i Aminatta Lois Runeni N’gum iz Zimbabvea, izdvojili su mišljenje kada je u pitanju odgovornost zločinca Ratka Mladića za genocid u šest bh. općina.

Podsjećamo, Raspravno vijeće je odbacilo Mladićevu odgovornost za genocid počinjen u Foči, Vlasenici, Prijedoru, Kotor Varoši, Sanskom Mostu i Ključu, ali gore spomenuti sudijski dvojac je imao drugačije mišljenje od troje ostalih kolega.

Raspravno vijeće nije bilo uvjereno da je vodstvo bosanskih Srba imalo genocidnu namjeru prema muslimanskom stanovništvu u šest bh. općina.

Kako se navodi u odluci Raspravnog vijeća, bosanski Muslimani na području šest bh. općina nisu činili veliki broj bosanskih Muslimana u cjelini, te iz tog razloga Vijeće nije uspjelo pronaći dokaze koji ukazuju zašto su nabrojane zajednice ili općine imale poseban značaj.

Dalje, navedeno je da da su fizički počinitelji zločina u ovim općinana imali ograničenu kontrolu ili ovlasti za provođenje takvih aktivnosti.

Međutim, sa ovakvim zaključkom nisu se složili Panton i N'gum. Kako su naveli, zaključak Raspravnog vijeća smatraju nerazumnim i pogrešnim.

– Zaključak Raspravnog vijeća da genocid nije bio dio cilja sveobuhvatnog UZP-a i da učesnici sveobuhvatnog UZP-a nisu imali genocidnu namjeru smatramo pogrešnim i nerazumnim. Donoseći ovaj zaključak, Raspravno vijeće podsjetilo je na svoj zaključak da fizički počinitelji u općinama Tačke 1. optužnice nisu namjeravali uništiti značajan dio grupe bosanskih Muslimana. Kao što je gore spomenuto u vezi s žalbom tužiteljstva, utvrdili smo da je zaključak Raspravnog vijeća u tom pogledu nerazuman, navodi se u izdvojenom mišljenju sudijskog dvojca.

Kako su naveli Panton i N'gum, sudska praksa ne spriječava Sudsko vijeće da donosi određene zaključke u vezi sa genocidnom namjerom, iako za to ne postoje izričiti direktni dokazi.

– Podsjećamo da su eksplicitne manifestacije zločinačke namjere često rijetke u kontekstu krivičnih postupaka, a u nedostatku izričitih direktnih dokaza, iz relevantnih činjenica i okolnosti može se zaključiti o konkretnoj namjeri kako bi se spriječilo da počinitelji izbjegnu osuđujuću presudu jednostavno zato što su takve manifestacij odsutne, naveli su Panton i N'gum.

Oni smatraju da se na temelju zaključaka Raspravnog vijeća o zabranjenim radnjama počinitelja, kao i ponašanju Mladića i ostalih članova sveobuhvatnog UZP-a, kao i o Mladićevim jasnim saznanjima za zločine počinjene na području šest bh. općina, jedino logično objašnjenje bi bilo da su Mladić i ostali učesnici UZP-a imali jasnu genocidnu namjeru sa ciljem uništenja zajednice bosanskih Muslimana na ovim područjima.

– U svjetlu ovih nalaza uvjereni smo da je jedino razumno zaključivanje temeljeno na djelima fizičkih počinitelja je da je genocid bio dio sveobuhvatnog UZP-a, istakli su oni.

Kako su naveli, kada se u obzir uzmu brojne izjave sudionika UZP-a, u kojima su jasno pozivali na nestanak i uništavanje bosanskih Muslimana, kao i njihovo sudjelovanje u planiranju i izvršavanju zločina, odluka Raspravnog vijeća je ostaje nerazumna.

– Uzimajući u obzir kontrolu sudionika UZP-a nad snagama bosanskih Srba, njihovo sudjelovanje u planiranju i izvršenju zločina počinjenih u općinama, njihove brojne izjave koje pozivaju na nestanak i uništavanje bosanskih muslimana, Mladićevo znanje o zločinima počinjenim na terenu, zaključak Raspravnog vijeća da su određeni pripadnici srpskih snaga, koji su djelovali kao oruđe za članove Sveobuhvatnog UZP-a, počinili zabranjena djela genocida s namjerom da uništite dio skupine bosanskih Muslimana; i njegov nalaz u da je u rasponu od samo nekoliko mjeseci, ostalo vrlo malo bosanskih Muslimana u nabrojanim općinama, smatramo nerazumnim što je Raspravno vijeće utvrdilo da genocid nije bio dio cilja učesnika sveobuhvatnog UZP, kažu N'gum i Panton.

Oslobođenje