Dokumenti O Agresiji Na BiH: Načelnik Generalštaba JNA General Adžić Naređuje Arkanu – “Zauzeti Bijeljinu I Višegrad, Raseliti Muslimane Bez Obzira Na Žrtve”

Posljednji načelnik Generalštaba JNA general pukovnik Blagoje Adžić umro je 2012. u 80. godini života. O njegovoj odgovornosti za ratove u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH vođene su istrage. Županijski sud u Osijeku još 1991. raspisao je potjernicu zbog počinjenog genocida, ratnog zločina protiv civila, ratnih zarobljenika i bolesnika tokom rata u Hrvatskoj 1991.ali nikada nije osuđen.

Čovjek odgovoran za rat u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH izbjegao je kaznu. Dokumenti koje je potpisivao do maja 1992. godine, kada je prisilno poslan u penziju, svjedoče u učešću Srbije u agresiji na BiH.

Adžić je izdao naredbu Željku Ražnatoviću Arkanu da sa svojim ljudima izvrši prodor na liniji Loznica-Bijeljina-Višegrad te raseli muslimansko stanovništvo, bez obzira na žrtve! Nažalost, svi znamo šta se dogodilo u aprilu i maju mjesecu 1992. godine upravo u Bijeljini i Višegradu.

-Bez obzira na žrtve zauzeti sve strateške objekte. Ukoliko zatreba aktivirati jedinice Jovića, Vućurevića, Nikole Luića, te Hercegovački i Drinski korpus, kao i Užički. Prije početaka akcije povezati se sa Milisavom Gagovićem i general majorom Ratkom Mladićem i zatim dejstvovati zajednički.

Komandanti korpusa i garnizona na području ratnih operacija i čišćenja terena su pod komandom pukovnika Ražnatovića i dužni su ispunjavati isključivo njegova naređenja. U slučaju potrebe general Mladić brinuće se za podršku Tigrovima, Vukovima s Vučjaka i Belim orlovima, kao i podršku avijacije, stoji u Adžićevoj naredbi.

Index.ba