Sve informacije o optužnici i suđenju koje trebate znati

Sve informacije o optužnici i suđenju koje trebate znati

Piše: Elvir Padalović 

Haški tribunal sutra će izreći prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koji je optužen za genocid i najteže ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Presudu će izreći Alphonso Orie.

Tužilaštvo i odbrana iznosili su završne riječi od 5. do 15. decembra 2016. godine.

 

Optužnica

Mladić je optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje te za zločine protiv čovječnosti.

U još pet tačaka optužnica Mladića tereti i za ubistvo, teror, uzimanje talaca, nezakonite napade na civile te za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Mladić se tereti i da je tokom intervencije NATO-a 1995. godine za taoce uzeo stotine pripadnika snaga UNPROFOR-a. Tužilaštvo ga smatra odgovornim i za zločine u Bosanskoj Krajini gdje je, po uzoru na praksu iz nekih ranijih ratova, oformljena mreža koncentracionih logora za civile kroz koje su prošle desetine hiljada ljudi.

U ovom predmetu očekuje se utvrđivanje Mladićeve individualne i komandne odgovornost za zločine koji mu se stavljaju na teret, iako je on kao član udruženog zločinačkog poduhvata pomenut u nekoliko presuda, uključujući i nepravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću, prenosi Deutsche Welle.

Više haško tužilaštvo zatražilo je od Sudskog vijeća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila „uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu“.

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu.

Najskuplje suđenje dosad

Ujedno ovo je, prema mišljenju stručnjak, najteže i ujedno i najskuplje suđenje u istoriji rada Haškog tribunala.

Mladićevi advokati – Branko Lukić, Miodrag Stojanović i Dragan Ivetić – kao i osam pomoćnih osoba su do završetka dokaznog postupka koštali Tribunal oko 1.945.500 eura.

Odbrana Ratka Mladića, posjete članova njegove porodice pritvorskoj jedinici u Scheveningenu, kao i sredstva za njega lično, do sada su Haški tribunal, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju koštali oko četiri miliona KM. Mladiću je Srbija mjesečno isplaćivala samo 200 eura, a Republika Srpska ukupno 10.000 KM, izvijestio je BIRN.

Tako je prema izvještaju ove mreže Republika Srbija također pomagala Ratku Mladiću, tako što je njemu lično, u proteklih više od četiri godine isplatila 11.400 eura , dok su posjete njegove familije, što uključuje avionski prevoz i putne troškove, koštale 41.800 eura.

Kada je Republika Srpska u pitanju, pomoć odbrani Mladića je svedena na pomoć njemu lično. Vlada RS je Mladiću 2013. i 2016. godine dala jednokratnu pomoć od po 10.000 maraka.

BIRN BiH je pokušao doći i do podataka koliko su koštali ostali učesnici u postupku protiv Ratka Mladića, odnosno suci Tribunala, tužioci i ostalo osoblje, ali do pisanja ovog teksta nisu ih uspjeli dobiti.

Prema procjeni Mladićevog advokata Miodraga Stojanovića, budžet za ostatak osoblja je oko tri puta veći od budžeta koji je odobren odbrani, odnosno oko šest miliona eura.

BiH – stanje isto

U Bosni i Hercegovini stanje nepromijenjeno. Za srpski narod Ratko Mladić predstavlja ultimativnog heroja, dok je on za Bošnjake i Hrvate krivac za većinu zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih.

Dok Republika Srpska očekuje njegovo oslobađanje, u Federaciji BiH očekuju doživotni zatvor. Međunarodna zajednica se poziva na poštivanje odluka suda.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, uoči ove objave, izjavio je kako je to samo još jedan pokazatelj kako se ovdje gleda na protekli “građanski rat, da su Srbi odgovorni i krivi za mnogo šta, pa čak i za ono u čemu nisu ni učestvovali, niti su bili sudionici i svjedoci toga.”

“Srbi su osuđeni na nekoliko desetina puta veće zatvorske kazne u odnosu na ostale narode, ne može se nikako reći da je u građanskom ratu samo jedna strana imala toliko puta veću krivicu” – rekao je Čubrilović.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da će, šta god odlučio Haški tribunal, general Ratko Mladić ostati upisan u istoriji kao čovjek koji je branio slobodu srpskog naroda.

“U istoriji srpskog naroda on će ostati upisan kao čovjek koji je organizovao i komandovao vojskom u veoma nezahvalnim uslovima, i kao čovjek koji je svoj lični i porodični komoditet žrtvovao za slobodu srpskog naroda”, rekao je Dodik.

Žrtve očekuju da će pravda bude zadovoljena.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, koji se već nalazi u Hagu gdje će prisustvovati  izricanju presude Mladiću, kazao je Feni da očekuje da sve što je u optužnici bude potvrđeno i to bi bila satisfakcija za žrtve počevši od genocida u Srebrenici i genocida u drugim gradovima za koje Tužilaštvo prikupilo dokaze.

“Očekujemo presudu i za udruženi zločinački poduhvat i to je satisfakcija za žrtve” – istakao je Tahirović.

Što se tiče procesa pomirenja, mišljenja je da svi na prostoru cijele regije moraju prihvatiti određene činjenice, pogledati jedni drugima u oči i tek onda se može ići ka pomirenju.

“A Haški tribunal ne može sam bez naše podrške to uraditi, a u regionu to trebaju uraditi svi počevši od Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore” – smatra Tahirović.

Put Haga krenuli su kako iz Federacije BiH tako i iz Republike Srpske. Izricanju presude prisustvovaće delegacije Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, Boračke organizacije i udruženja, koja okupljaju srpske žrtve rata.

I Bivši logoraši iz cijele Bosne i Hercegovine krenuli su u ponedjeljak ujutro iz Sarajeva u Hag.

Kao i sve presude dosad, i ova će postaviti ključno pitanje ali na koje na žalost nema pozitivnog odgovora. Hoće li ova presud aimati ikakav uticaj na pomirenje naroda u BiH i hoće li narodi ikada krenuti put istine i put suočavanja sa prošlošću.

Psiholog Srđan Puhalo kaže za BUKU da ova presuda neće donijeti ništa novo u poimanju istine i pravde, ili procesa suočavanja sa prošlošću. Sve će biti identično kao i prilikom izricanja dosadašnjih presuda.

“Nema tu mnogo filozofije. Zacementirani stavovi. Presuda neće donijeti ništa novo u odnosima među narodima u BiH. za jedne heroj za druge zločinac ostaće kao trajna istina i tu nikakve presude ne mogu pomoći” kaže Puhalo za BUKU.

Podsjetimo, Ratko Mladić se skrivao od Haškog suda. On je uhapšen u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.Presuda Ratku Mladiću, biće pretposljednja odluka Haškog suda.