Hrvatski odvjetnici: ‘Svaki sudionik rata de facto i sudionik udruženog zločinačkog pothvata’

HRVATSKI ODVJETNICI PANIČNO: “POSLJEDICE PRESUDE NESAGLEDIVE, SVAKI SUDIONIK RATA ‘DE FACTO’ JE I SUDIONIK UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA”

‘To je vrlo ozbiljna stvar jer više nismo u situaciji govoriti da je međunarodni oružani sukob između Hrvata i Bošnjaka bio na teritoriju Bosne, već ispada da je vodstvo Herceg Bosne s predsjednikom Tuđmanom sudjelovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, to jest da su pomoću zločina htjeli ostvariti svoje političke ciljeve u Bosni i Hercegovini.’

Hrvatski odvjetnici s haškim iskustvom u srijedu su bili iznenađeni time što je Žalbeno vijeće Haškog suda, u postupku protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata, potvrdilo tvrdnju o udruženom zločinačkom poduhvatu, a većina ih smatra da presuda nije povoljna za Hrvatsku.

Odvjetnica Jadranka Sloković  presudu u dijelu u kojem je u nju ‘uključena i Hrvatska’ smatra apsolutno skandaloznom. Tim više što u praksi Haškog suda nema nijedne presude za udruženi zločinački pothvat u Bosni protiv vrha Srbije i JNA, koji su ‘neupitno bili agresori i sudjelovali u masovnim zločinima’.

‘Ovo, naravno, nije presuda Hrvatskoj, ali je neupitno presuda u koju je uključen hrvatski državni vrh. To nema dileme. Tu nema kaznene odgovornosti. Ali da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko živi, bilo bi im suđeno i meni je nejasno kakvi su to kriteriji i vijeće. Konzekvence su nesagledive, neće biti izravne, ali će biti političke’, kazala je Sloković.

Dodala je da bi presuda mogla imati posljedice i na Hrvate u BiH jer je ‘svaki sudionik rata de facto i sudionik udruženog zločinačkog pothvata’.

Sloković smatra da bi Hrvatska morala pokrenuti postupak obnove i revidirati presudu s nekim boljim argumentima od onih koji su do sada iznošeni. Ocijenila je i da bi država trebala više pomagati obranama optuženih, što do sada nije bio slučaj. ‘S obranama se nikada nije sustavno radilo. Bili smo prepušteni sami sebi, a pomoć države nije bila dovoljna’, kazala je Sloković.

I njezin kolega Anto Nobilo smatra da je presuda ‘vrlo ozbiljna’ jer potvrđuje udruženi zločinački poduhvat.

‘To je vrlo ozbiljna stvar jer više nismo u situaciji govoriti da je međunarodni oružani sukob između Hrvata i Bošnjaka bio na teritoriju Bosne, već ispada da je vodstvo Herceg Bosne s predsjednikom Tuđmanom sudjelovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, to jest da su pomoću zločina htjeli ostvariti svoje političke ciljeve u Bosni i Hercegovini.’

Ističe da je u tim okolnostima ‘vrlo važno što će reći predsjednica i premijer’. ‘Oni moraju zauzeti neki racionalni stav prema toj presudi, dakle oni moraju zauzeti i racionalni stav prema tamnim stranama naše povijesti. Oni bi u ime Hrvatske morali osuditi zločine i zločince te izraziti žaljenje zbog žrtava i distancirati se od tamnih dijelova Tuđmanove politike’, kazao je Nobilo.

‘Treba zauzeti stav. Ne smijemo postati taoci Bosne 1993. Imamo pozitivnu 1992., kada se Hrvati brane od srpske agresije. Imamo pozitivnu 1994. i 1995., u kojima s Bošnjacima suzbijamo velikosrpsku agresiju, ali imamo devet negativnih mjeseci 1993. i to treba pošteno reći. Nije sve negativno, ali tih devet mjeseci prema ovoj presudi jest, jer u pitanju je sam vrh Herceg Bosne’, ustvrdio je Nobilo.

 

slobodna-bosna