Spisak 24 lica koja se sumnjiče za zločine na području Hadžića ‘92

zlocinci hadziciSekretar Udruženja nestalih u Hadžićima Ferida Nišić otkrila je za bh. novinsku agenciju Patria da je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila spisak od 24 lica, za koje postoje dokazi da su počinili ratne zločine na području Hadžića tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, no Tužilaštvo još uvijek ne poduzima ništa da procesuira osumnjičene.

Nišić objašnjava da porodice nestalih već 20 godina od Tužilaštva BiH traže procesuiranje odgovornih za stradanje Bošnjaka na području Hadžića, ali da konkretni pomaci još uvijek nisu učinjeni.

– Iz Tužilaštva BiH dobijemo uvijek isti odgovor, a on glasi – Tužilaštvo vodi opsežnu istragu kada je riječ o zločinima u Hadžićima – ogorčena je Nišić.

– Ali, ta istraga traje već dvadeset godina – dodaje ona.

Tokom okupacije Hadžića 1992. godine srpske snage ubile su više od 250 Bošnjaka, uglavnom civila, među kojima je bilo i djece. Srpska vojska i policija Bošnjake je ubijala na kućnom pragu, ili ih je odvodila u logore nakon čega su likvidirani. Oko 200 tijela ubijenih Bošnjaka su zatrpana u masovne ili sekundarne grobnice. Neke od tih grobnica su pronađene, a za nekim porodice i ICMP još uvijek tragaju. U tim neotkrivenim grobnicama još uvijek leže tijela oko 90 Hadžićana.

U knjizi „Hadžići – Zločin bez kazne“ Alena Almina Bašića i Aziza Tafre opisani su i najsitniji detalji zločina nad Bošnjacima Hadžića.

Novinska agencija Patria donosi spisak 24 osobe koje se dovode u vezu sa zločinima nad Bošnjacima na području Hadžića. Među njima su najveći policijski službenici tadašnje lokalne policije u Hadžićima, kao i najveći vjerski autoriteti pravoslavne crkve.

Milan Lukić – pop u crkvi Hadžići

Drago Milošević – direktor preduzeća Ingrap

Aleksandar Lubura Aco – nastavnik fizike

Ratko Radić – predsjednik Općine Hadžići

Tihomir Glavaš – načelnik policije Hadžići (prema saznanjima Udruženja sada živi u Istočnoj Ilidži u ulici Vojvode Akademika)

Branimir Mijatović Veka – komandir policije

Radoslav Banduka – zamjenik komandira policije

Mladen Kecman – načelnik krim policije

Zoran Gašević

Dragan Pušara (nalazi se u pritvoru na području Srbije, za počinjen kriminal u toj zemlji. Poznato je da je predvodio napad na selo Musiće 20. maja 1992. kada su ubijena tri civila, a 14 ih je odvedeno u zloglasnu garažu (logor) u Hadžićima nakon čega im se gubi svaki trag.

Gavro Todorović – trenutno živi na području Općine Bratunac, a povremeno boravi na području Općine Doboj kod sestre, kao i u Banja Luci. U napadu na selo Musiće naređivao da se uhapšeni odvedu u zloglasnu garažu gdje su ispitivani i zlostavljani, a potom odvedeni u nepoznato. Pretpostavlja se da bi on mogao znati za sudbinu mnogih tijela sa područja Hadžića a za kojima porodice još uvijek tragaju.

Dragan Prodan – trenutno se nalazi na poručju Općine Trebinje, selo Željevo. Učestvovao u progonima, ubistvima, palio kuće u selu Musići i činio razna zlodjela nad civilima.

Slobodan Prodan – učestvovao u zlodjelima zajedno sa bratom Daganom.

Momo Ilić – komandovao Blažujskim bataljonom. Po njegovom naređenju su silovane i zlostavljane a potom ubijene tri ženske osobe i jedan muškarac iz Donjih Hadžića čija tijela još nisu pronađena.

Sreten Krajišnik Kekan – bio upravnik zatvora Dvorana Hadžići, živi u Bratuncu.

Momir Vujović – bio upravnik nakon što je Sreten Krajišnik smijenjen

Slobodan Avlijaš – bio tadašnji sudija i odlučivao o sudbini logoraša. Pretpostavlja se da bi on morao znati za sudbinu 46 lica odvedenih iz kasarne u Lukavici. U Hagu postoji snimak presretnutog razgovora sa Mladićem kada Avlijaš pita Mladića šta će uraditi sa zarobljenim Bošnjacima.

Dragan Krstić – bio prijeratni policajac, odlučivao da li će neko biti u zloglasnoj garaži ili u dvorani KSIRC.

Mlađen Gogić Mlađo – bio policajac na Ilidži

Trivko Ignjatović – bio čuvar zatvora u KSIRC-u (bacao hljeb po tribinama nakon čega je gledao kako za njim trče gladni logoraši).

Borislav Glavaš Čupo – učestvovao u napadu na selo Musiće 20. maja kao i paljenju sela Musići 11. juna 1992. Tada su pretukli i zapalili živog Ismeta Musića. Sljedeći dan, na Kurban-bajram , u dvorani KSIRC tjerao logoraše da se međusobno tuku i seksualno zlostavljaju. U njegovom društvu bio je i Goran Fifić i profesorica muzičkog po imenu Ljilja koji su također zlostavljali logoraše.

Mito Stijačić – po nekim navodima ubio Nizić Hajrudina Brijača, a mogao bi znati za sudbinu nestalih civila iz Binježeva.

Na spisku se nalaze i Rade Veselinović, procesuiran na Sudu BiH, osuđen na sedam i po godina zatvora i trenutno se nalazi na izdržavanju kazne, te Nemanja Jovičić, procesuiran na Kantonalnom sudu u Sarajevu, osuđen na trinaest i po godina zatvora, kojem je Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH smanjilo kaznu na deset godina.