Srebrenica – Izdani grad (Dokumentarni film)

srebrenica tabutiFilm koji nijednog trenutka ne negira genocid i strašni zločin koji se dogodio u ovom bosanskom gradiću, niti spočitava da su taj zločin izvršili pripadnici Vojske Republike Srpske na čelu sa Ratkom Mladićem, uzdrmao je bh. javnost iznošenjem na svjetlo dana činjenica koje ukazuju na grijehe tadašnje bošnjačke politike prema stradanju u Srebrenici.

Koristeći kao sagovornike preživjele Srebreničane i bivše komandante Armije BiH koji su bili stacionirani u ovom ratnom području, film implicira direktnu odgovornost državnog vrha BiH i Alije Izetbegovića, iznoseći tvrdnje koje dokazuju da je ova bosanska enklava prodata zarad drugih politčkih ciljeva, te da je srpska vojska prešutno dobila dozvolu za pokolj u Srebrenici.

O tome u filmu govore akademik Muhamed Filipović, ratni komandant policije u Srebrenici Hakija Meholjić, ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić, bivši komandant Armije BiH Sefer Halilović, novinar Mirsad Fazlić, te preživjeli svjedoci ovog strašnog zločina.