Suđenje Ratku Mladiću: Žrtve iz Tomašice civili

TomasicaVještak Haškog tužilaštva rekao je na suđenju Ratku Mladiću da oko 300 žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica nije nosilo uniforme i da je veliki broj njih upucan u glavu.

Vještak za patologiju John Clark opisao je na suđenju Ratku Mladiću nalaze obdukcije 293 tijela ekshumirana 2013. godine iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora. Clark je precizirao da je 275 tijela bilo cijelo, dok su ostala bila nekompletna.

Naglasio je da su sve žrtve bile obučene u “svakodnevnu odjeću”, koja je u nekim slučajevima bilo neuobičajeno višeslojna, ali da “uopšte nije bilo vojnih uniformi, uključujući i obuću, koja je bila lagana, bez čizama”.

Haško tužilaštvo dokazuje da su u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj grobnici Jakarina Kosa bili pokopani Bošnjaci koje je Vojska Republike Srpske (VRS) ubila tokom akcije etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proljeće i ljeto 1992. godine.

Prema optužnici koja Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, taj progon je u Prijedoru imao razmjere genocida.

Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haški tribunal prošle godine je odlučio da dozvoli tužilaštvu, koje je završilo sa izvođenjem dokaza protiv Mladića, da pozove nove svjedoke koji će svjedočiti o Tomašici.

Većina stradalih u Tomašici bila je, po Clarkovom iskazu, upucana iz vatrenog oružja, i to jednim hicem, iako su na jednom tijelu pronađene rane od devet metaka.

Rane nanesene vatrenim oružjem bile su uzrok smrti čak 283 osobe, što čini 97 odsto ekshumiranih, kazao je Clark.

“Iznenađujuće je veliki bio broj pogodaka u glavu, 35 odsto, što me je navelo na zaključak da je to bio dio tijela koji je gađan… To znači da rane nisu bile nanesene nasumičnom vatrom”, naglasio je Clark.

Unakrsno ispitujući vještaka, Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je da Clark “kao naučnik, ne može isključiti da je bilo koje od ovih lica umrlo u borbi”.

“Tako je, ja to ne mogu isključiti”, odgovorio je svjedok.

Branilac Lukić sugerisao je i da višeslojna i pretjerana odjeća pronađena na nekim od tijela “nije bila uobičajena za juli, ukoliko nisu namjeravali da spavaju napolju”.

“To je istina za neke od njih, ali neki su imali i veoma laganu odjeću, većina njih samo košulje… Bilo je, u nekim slučajevima, pretjerane odjeće za juli, ali to su bili izuzeci”, odgovorio je Clark.

Mladićeva Odbrana u utorak je osporavala nalaz balističkog eksperta Haškog tužilaštva Bruna Franjića u nastojanju da ogradi Vojsku Republike Srpske (VRS) od masovne grobnice Tomašica kraj Prijedora.

Franjić je balistički vještačio čaure, zrna i dijelove municije pronađene u grobnici Tomašica, zaključivši da je većina zrna bila ispaljena iz automatskih pušaka “kalašnjikov” ili poluautomatskih pušaka, ali je je bilo i metaka koji su mogli biti ispaljeni iz pušaka M-48.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Dragan Ivetić je sugerisao da su 1992. puške M-48 “mogli posjedovati i civili”.

“Nisam siguran i ne bih da odgovorim na to pitanje”, uzvratio je vještak Franjić.

Balistički ekspert potvrdio je, međutim, na sugestiju Ivetića, da vrstu automatskog oružja iz kojeg je bila ispaljena municija pronađena u Tomašici, nije mogao isključivo povezati sa VRS-om. Naznačio je da to i nije bio njegov zadatak, dozvoljavajući mogućnost da su isto oružje imale i druge formacije.Suđenje se nastavlja u četvrtak.

balkaninsight.com