Tuđman i Šušak isporučili bh. Hrvate u Hag prije Mesića i stenograma

Historijske činjenice

Nedavno je objavljena informacija kako je zbog optužbi za veleizdaju bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić dobio jaču policijsku zaštitu. Metu na leđa stavili su mu redom pripadici Hrvatskog generalskog zbora, ali i nekadašnji visoki zvaničnici Hrvatske poput Vladimira Šeksa optužbama da je kriv za sudbinu “šestorke”.

Mesićevu “krivicu” vide u tome što je haškom tužilaštvu učino dostupnim dokaze, stenograme o podjeli BIH snimljene i transkriptirane u uredu i po nalogu prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana. Bila je to Mesićeva obaveza koju mu je u naslijeđe ostavio upravo Tuđman kao jedan od inicijatora osnivanja suda u Hagu i inicijatora donošenja Ustavnog zakona o saradnji sa tim sudom usvojenog u Saboru RH.

Taj Zakon, naime, obavezuje svakoga građanina RH, što uključuje i najviše državne dužnosnike, da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se svakome pozivu suda, kao svjedoci, osumnjičeni, ili kao optuženi.

No nisu stenogrami i inicijativa za osnivanje Suda jedina Tuđmanova ostavština.  Prvi predsjednik Hrvatske poznat je i po svojoj kooperativnosti po pitanju isporučivanja bh. Hrvata, optuženika za ratne zločine, u Hag.

Posebno je to bilo izraženo u saradnji sa SAD-om i nekadašnjim specijalnim izaslanikom Bila Clintona za Balkan – Robertom Gelbardom. U dogovoru s njim Tuđman je Haškom tribunalu predao 10 bosanskih Hrvata, na čelu s Dariom Kordićem, optuženih za ratne zločine.

“Predsjednik Tuđman, ljudi u njegovoj Vladi imali su snažne aspiracije da se pridruže EU, da se pridruže NATO-u, da budu dio Zapada. On se obično vrlo ljutio, jako se ljutio na mene kada bih mu rekao: “Ponašate se kao da ste Balkanac”. On bi rekao: “Ja ne želim biti dio Balkana, ja želim biti dio Zapada”. Onda bih mu ja rekao: “Pa onda se tako i ponašajte”. U našim razgovorima, ja sam mu rekao da smo mi vrlo zabrinuti, da znamo da hrvatska Vlada štiti ovih deset ljudi, posebno Darija Kordića. Takođe sam znao da će se najmanje tri ove optužene osobe vratiti u Hrvatsku, da će biti proglašene nevinim. Rekao sam predsjedniku Tuđmanu, kojeg sam jako poštovao, da pretpostavljam da ako on preda ove ljude haškom tribunalu, prvo – njegova Vlada će izgledati jako dobra, jer će pokazati da sarađuju sa Tribunalom; drugo – smatram da će se trojica od njih vratiti i to će biti vrlo pozitivno. Takođe sam rekao da nemam nimalo sumnje da su ostali krivi i da moraju ići na suđenje. On, njegov ministar odbrane Šušak i ja smo napravili taj dogovor, napravili smo plan i oni su predati meni u Splitu, a ja sam ih predao Haškom tribunal”, ispričao je Gelbard nedavno za TV1.  

O direktnom sudjelovanju Tuđmana i Šuška u isporučivanju bh. Hrvata Haškom tribunal pisali su te 1997. godine i pojedini mediji u Hrvatskoj, nazivavši njihovu politiku “politikom prodaje svega za dobru cijenu”.

turo

A kako ništa ne bi pošlo po zlu i mimo obećanja dvojca Tuđman-Šušak, brinuli su se tada Miroslav Tuđman i genral Ljubo Ćesić Rojs koji su imali zadatak da lično prisustvuju činu isporučivanja u Hag sa Splitskog aerodroma.

Sutra je u Zagrebu komemoracija ratnom zločincu Slobodanu Praljku, gdje će se da i posljednji ispraćaj ne pođe po zlu pobrinuti  ponovo Tuđman mlađi i general Rojs.

Povezane vijesti: