Halilović: “Izetbegović je potpisao dokument kojim je dao mogućnost Herceg-Bosni za priključenje Hrvatskoj”

Sefer Halilović, bivši načelnik Glavnog stožera Armije BiH, uputio je svojevremeno otvoreno pismo Aliji Izetbegoviću, u kojem ga optužuje da je “izdao i prodao Srebrenicu”, piše “Dnevno.ba“.

Naime, Halilović je reagirao na otvoreno pismo Izetbegovića od 28. lipnja 2003. godine. U tom pismu Izetbegović je reagirao na tvrdnje Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika SR Jugoslavije, koji je pred Haškim tribunalom izjavio da mu je on, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, 1993. godine nudio zamjenu Srebrenice za Vogošću. Izetbegović je u javnom pismu tvrdio da je Milošević izjavu izvukao iz svjedočenja Sefera Halilovića u Haagu.

Negirajući da je u Haagu davao iskaze o bilo kojem drugom predmetu osim o zločinima u Grabovici, za koje je optužen u Haškom tribunalu po zapovjednoj odgovornosti, Sefer Halilović u navedenom pismu kaže Izetbegoviću:

Dobro si me zadeverao sa ovim podmetanjem kukavičjeg jajeta u Haagu, pa ti nisam stigao ranije odgovoriti. Odlučio sam reagirati, jer tvoje pismo sadrži nekoliko konstatacija vezanih za moje ime i u cjelini sugerira morbidnu laž da sam ja odgovoran za tragediju koja se u Srebrenici dogodila 1995. godine, iako sam ja tvojom odlukom udaljen iz Armije 26. oktobra 1993. godine nakon višednevnih maltretiranja i iživljavanja od strane službi državne i vojne bezbjednosti” – Halilović objašnjava da je njegov iskaz haškim istražiteljima isključivo vezan za pitanja zločina u Hercegovini, a ne u istočnoj Bosni.

On je spomenuo i “tajne sporazume”, koje je Izetbegović potpisivao.

Ako si zbog godina ili starosti zaboravio, podsjećam te da si 16. septembra 1993. godine sa Momčilom Krajišnikom tajno potpisao Zajedničku deklaraciju o podjeli BiH na tri etničke republike, koja u stavu pet kaže “da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgraničenje između dviju republika u budućoj uniji BiH, uključujući istočnu Bosnu”, a dva dana prije toga s Tuđmanom si potpisao Deklaraciju o bošnjačko-hrvatskom razgraničenju. I u jednom i u drugom tajno potpisanom dokumentu stoji da se Republika Srpska i HR Herceg Bosna, nakon dvije godine, mogu referendumom izjasniti žele li ostati u uniji BiH ili se priključiti Srbiji i Hrvatskoj” – navodi Halilović u svom pismu i podsjeća Izetbegovića da mu može poslati ova dva dokumenta koja je potpisao.

Bivši general ARBiH, podsjetio je Izetbegovića i na održavanje bošnjačkog Sabora u Sarajevu, septembra 1993. godine “gdje je trebalo proglasiti bosansku republiku – bošnjačku nacionalnu državu bez Srebrenice”. Halilović kaže da je Izetbegović i tada devetočlanoj delegaciji Srebreničana nudio zamjenu Srebrenice za Vogošću, pozivajući se na svjedočenje Hakije Meholjića koji je potvrdio da je delegacija odbila ovu Izetbegovićevu ponudu.

Osim Hakije Meholjića, Amerikanac David Rodhe je u svojoj knjizi pisao o tome kako si “neutralizirao obranu Srebrenice” izvlačenjem Nasera Orića iz ovog grada” – piše Halilović i spominje izjave i pisanja Richarda Holbrookea i Muhameda Filipovića o “pregovorima o prodaji Srebrenice”.

Halilović ističe da je pod njegovim zapovjedništvom Armija BiH oslobodila Srebrenicu 1992., a 1993. godine ju obranila, nakon čega su došli “plavi šljemovi”:

I umjesto da se u periodu od ’93. do ’95. iskoristi da se u Srebrenicu i Žepu dovedu novi ljudi i prebace veće količine naoružanja, nego što su to tvoji lojalni, debeli generali uradili, sve si, zajedno s njima, uradio da taj prostor zaboraviš kako bi odgovornost bila prebačena na međunarodnu zajednicu, a da vi ne biste bili odgovorni” – kategoričan je bio Halilović.

On je odbacio optužbe da je sam razoružao Srebrenicu, dodajući da se poslije demilitarizacije tog grada formiralo nekoliko brigada i bataljona, te remontna radionica i ratna bolnica. Halilović to ilustrira i podatkom da je tada u Srebrenici postojala “divizija od 12.000 ljudi, a da je u trenutku pada Srebrenice bilo svega 6.000 vojnika”:

Djeci Srebrenice ćeš morati odgovoriti zašto si odbio moj prijedlog o formiranju 8. istočnobosanskog korpusa, zašto si nakon mog udaljavanja iz ARBiH polovinu vojnika u 28. diviziji proglasio viškom, zašto si za dvije godine dostavio manje oružja, nego što sam ja za dva mjeseca u vrijem ofanzive na Srebrenicu 1993. godine” – kazao je tom prilikom Halilović u pismu upućenom Aliji Izetbegoviću.