Preminuo general Stjepan Šiber

šiber
U Sarajevu je u 78. godini preminuo general Stjepan Šiber, jedan od organizatora odbrane BiH početkom agresije 1992. godine.

Stjepan Šiber je rođen 20. avgusta 1938. u Gradačcu gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga odlazi 1957. u Ljubljanu na Vojnu akademiju Kopnene vojske. Nakon završene akademije postaje aktivnim oficirom u JNA. Do 1992. napredovao je do čina pukovnika.

U aprilu 1992. stavlja se na raspolaganje i staje u odbranu zemlje. Predsjedavajući Predsjedništva Alija Izetbegović mu je predlagao da postane komandant Armije BiH, no Šiber je to odbio jer je ministar obrane bio Hrvat. Imenovan je zamjenikom komandanta Armije BiH.

Dana 14. decembra 1993. unaprijeđen je u brigadnog generala i uskoro imenovan vojnim izaslanikom u ambasadi Bosne i Hercegovine u Švicarskoj u Bernu.

U vrijeme rata dobivao je ponude Mate Bobana, predsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Milivoja Petkovića, načelnika Glavnoga stožera HVO-a da pređe u Hrvatsko vijeće obrane, ali je takve ponude odbio.

Šiber se zalagao za jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na građanskoj demokratiji. Tokom rata je izjavio “da se slučajno rodio kao Hrvat te da se mogao roditi i kao Ciganin”.

Vrijeme i mjesto sahrane bit će naknadno objavljeni.
(Vijesti.ba)