Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba danas u Sarajevu

medjunarodni dan nestalihUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), u saradnji sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) i Mrežom za izgradnju mira danas će prigodnim skupom u Sarajevu obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba.

Aktivnosti tim povodom planirane su ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva od 11 do 14 sati.

Organizatori podsjećaju da su Ujedinjene nacije na inicijativu udruženja iz Latinske Amerike koja okupljaju porodice nestalih i nasilno odvedenih osoba, proglasile 30. avgust Međunarodnim danom nestalih osoba.

Ovaj dan neizbježna je prilika da se još jednom u godini aktualizira rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, ali i pouči javnost o vrijednosti svake informacije o nestaloj osobi.

Porodice nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u njihovom traganju.

– Ukupan broj nestalih osoba u Bosni i Hercegovini je 34 965. Još se traga za 7.000 osoba. Iz tog razloga u nedjelju se sjećamo svih nestalih osoba i iskazujemo podršku porodicama koje još uvijek nisu ostvarile svoje osnovno humanitarno pravo, saznale istinu o sudbini svojih najmilijih – saopćeno je iz Koordinacionog odbora za obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba.

 

FENA