Dan žalosti u Srbiji i RS na godišnjicu “Oluje”

operacija olujaSrbija i Republika Srpska će 5. avgust, kada se obeležava 20. godišnjica “Oluje”, proglasiti Danom žalosti u znak sećanja na žrtve ove operacije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu da je Dan žalosti potreban, zato što je operacija “Oluja”, kojom su hrvatske snage porazile srpske pobunjenike i ujedinile hrvatsku teritoriju, “najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata”.

“Mi samo želimo da žalimo za prognaninim i postradalim Srbima i niko ne može da nam zabrani da pustimo suzu i zapalimo sveću”, izjavio je Vučić.

Vlada Srbije je za 5. avgust najavila niz komemorativnih skupova u znak sećanja na žrtve operacije “Oluja”.

“Mi smo na zajedničku inicijativu vlada Srbije i Republike Srpske odlučili da 5. avgust bude dan sećanja na sve prognane i stradale Srbe”, izjavio je u utorak ministar za rad Aleksandar Vulin.

Međutim, pored minuta ćutanja i oglašavanja crkvenih zvona i sirena, vlada još nije odlučila koji će komemorativni sukopovi biti održani.

Vulin je rekao da će 4. avgusta, na dan kada je 1995. godine počela operacija “Oluja”, biti organizovan veliki skup kod Sremske Rače, na graničnom prelazu sa BiH, gde su Srbi iz Hrvatske, koji su bežali pred vojnom ofanzivom, pre 20 godina ušli u Srbiju.

Tokom operacije Oluja, hrvatske snage su povratile kontrolu nad 18 odsto teritorije zemlje, koju su od 1991. godine držali srpski pobunjenici. Kao posledica te operacije, ubijeno je 600 uglavnom starijih srpskih civila, a više od 200,000 ljudi je izbeglo.

Većina Srba koji su izbegli iz Hrvatske utočište je pronašla u Srbiji, dok se oko 50,000 njih vratilo u Hrvatsku.

Vlasti u Beogradu u februaru su najavile da će žrtve ratova devedesetih dobiti spomenik u glavnom gradu, koji bi trebalo da bude otkriven na 20. godišnjicu operacije “Oluja”.

Međutim, ovog meseca su saopštili da će na 20. godišnjicu samo objaviti rezultate konkursa o izgledu spomenika.

Inicijativa da 5. avgust bude proglašen za Dan žalosti u Srbiji javila se nakon što je Hrvatska odlučila da 4. avgusta u Zagrebu organizuje vojnu paradu, a taj potrez je izazvao javnu raspravu sa srpskim zvaničnicima.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će bilo koja zemlja, koja svoje vojnike pošalje na vojnu paradu u Zagrebu 4. avgusta, uvrediti Srbiju i da će taj potez biti viđen kao antisrpski.

Hrvatska je pozvala sve članice NATO da pošalju svoje vojnike na paradu. Međutim, SAD, Britanija i Nemačka najavile su da njihove snage neće učestovati na paradi, dok je Slovenija povukla prethodnu odluku da pošalje svoje vojnike i vojne avione.

balkaninsight.com