Savo Simić: VRS “nije naređivala terorisanje građana Sarajeva”

Ratko Mladic 09072012Na suđenju Ratku Mladiću, artiljerijski oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Savo Simić izjavio je da nikada nije za metu uzimao civile u Sarajevu za vrijeme opsade grada, niti mu je naređivano da teroriše stanovništvo.

Simić, koji je od 1992. do 1994. godine bio načelnik artiljerije u Prvoj sarajevskoj brigadi VRS-a, posvjedočio je u četvrtak pred Haškim tribunalom da su se srpske snage oko Sarajeva isključivo branile i da je njihov cilj bila “zaštita srpskih etničkih prostora i sprečavanje proboja Armije BiH (ABiH) iz grada”.

“Civilne žrtve nisu mogle biti izbjegnute ma kojim oružjem da se dejstvovalo, s obzirom da su vatreni položaji neprijatelja tako birani i smještani da neposredno ugrožavaju civilne objekte”, rekao je Simić.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada. Sudi mu se za genocid u Srebrenici i još nekoliko opština, progon nesrpskog stanovništva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok Simić je rekao i da vatra po civilnim ciljevima nije otvarana bez razloga, “već je otvarana po vojnim ciljevima koji su nas ugrožavali”.

Pri tom odgovoru ostao je i nakon što mu je tužilac Adam Weber, za vrijeme unakrsnog ispitivanja, predočio izvještaj UNPROFOR-a iz maja 1995. godine, po kojem je VRS na Sarajevo, uključujući i centar grada, tokom samo jednog dana ispalila više od 1.000 granata.

“To je vjerovatno bila uzvratna vatra na vatru koja nas je iz grada ugrožavala”, kazao je Simić, dodavši da je tada i sam bio ranjen kada je granata iz Sarajeva pogodila njegovu osmatračnicu.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Simić je potvrdio da bi nezakonitim smatrao “gađanje civilnih objekata bez ikakve svrhe”, ali da “gađanje vojnih neprijateljskih ciljeva smještenih uz civilne objekte, za mene, nije protivzakonito”.

Svjedok je odbacio i tvrdnju zastupnika Optužbe da je vatra VRS-a na Sarajevo bila “neselektivna” i “masovna”. “Ne, nije bilo neselektivno otvaranja vatre na Sarajevo, već isključivo na osmotrene vojne ciljeve”, rekao je Simić.

Suđenje Mladiću se nastavlja.