Foto: Obilježena 24. godišnjica stradanja devetoro Sarajlija u Boljakovom Potoku

godisnjica boljakov potokDelegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra na mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku, u znak sjećanja na devet Sarajlija koji su na ovom mjestu 28. septembra 1992. godine izgubili živote dok su klanjali dženazu sugrađanki Fatimi Jusić. Među 200 ljudi okupljenih tog dana na dženazi, sa agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljena je granata od čijeg je rasprskavajućeg dejstva teže i lakše ranjeno još 20 naših sugrađana.

„To nije bio jedini put da su građani Sarajeva ubijani, nastojeći samo da prežive. Svjedočili smo stradanjima naših sugrađana i tokom dženaze u Budakovićima, u redovima za vodu kod Pivare, Daira i na Dobrinji, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom sankanja i dječije igre na Alipašinom polju i na Bistriku, na pijaci Markale, Gradskoj tržnici. Zato smo ovdje, a bićemo i narednih godina kako se masakri nad nevinim civilima ne bi zaboravili i više nikada ponovili“, istakao je Hasan Karačić, sekretar Ministarstva za komunalnu privredu i infrastrukturu KS.

Toga kobnog dana živote su izgubili Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan te dva još uvijek neidentifikovana muškarca.

Na mjesto njihovog stradanja cvijeće su položile i porodice, te delegacije Grada Sarajevo i Općine Novi Grad, navodi se u saopćenju Vlade Kantona Sarajevo.