Godišnjica Srebrenice obilježena na Kosovu i u Hrvatskoj

Remembering Srebrenica in PrizrenStotine građana prošetalo je Prizrenom u sklopu obeležavanja 20. godišnjice masakra u Srebrenici, dok će u Zagrebu biti otvorena izložba fotografija posvećena žrtvama Srebrenice.

Na stotine ljudi različitih etničkih zajednica sa Kosova u četvrtak je prošetalo Prizrenom, a deca su pustila bele golubove u znak sećanja na hiljade Bošnjaka iz Srebrenice, koje su u julu 1995. godine ubile snage bosanskih Srba.

“Ovom šetnjom, pridružili smo se organizacijama iz ostatka civilizovanog sveta, koje obeležavaju [godišnjicu], u znak sećanja na najgore događaje u 20. veku”, rekao je Nesim Kalajdžini iz Bošnjaka KS, jedne od dve nevladine organizacije kosovskih Bošnjaka, koja je organizovala ovaj događaj.

“Šta se dogodilo u Srebrenici ima samo jedno ime, a to je genocid”, rekao je Kalajdžini.

Kosovski parlament u četvrtak je pre početka redovne sednice minutom ćutanja odao poštu žrtvama Srebrenice.

Istovremeno, u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu u petak uveče će u galeriji Klovićevi dvori biti otvorena izložba fotografija masovnih grobnica u kojima su pronađene žrtve Srebrenice, takođe povodom obeležavanja godišnjice genocida.

Britanski fotograf Tim Loveless fotografije je snimio kao deo istražnog tima Haškog tribunala.

“Nadam se da zaista pokazuju ne samo užasnu i nasilnu smrt, već i izuzetnu individualnost i dostojanstvo žrtava”, rekao je Loveless.

Izložbu su organizovali kancelarija iz Pule novinske agencije Sense i zagrebačka nevladina organizacija Dokumenta. Na izložbi će biti prikazani i materijali o genocidu u Srebrenici iz dokumentacionog centra Sense.

Osam ljudi, među kojima i četiri hrvatska branitelja, ove nedelje je za pet dana prepešačilo put dug 227 kilometara, od Vukovara do Srebrenice, a u memorijalni centar su stigli u petak.

Oni su krenuli sa mesta najveće masovne grobnice u Hrvatskoj, Ovčare, gde je u novembru 1991. godine ubijeno najmanje 200 Hrvata, nakon što je Vukovar pao u ruke Jugoslovenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga. Put je organizovalo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba.

www.balkaninsight.com