08.01.1993. – 08.01.2014. – 21 godina od ubistva Hakije Turajlića

Hakija_Turajlic_190774183Na današnji dan prije 21 godinu ubijen je prvi ratni potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, Hakija Turajlic. On je 8. januara 1993. godine ubijen na punktu “Sijera 4“, kojeg su držali pripadnici srpskih vojnih formacija kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma.

“Ledara. Grad nema struje ni vode vec 32. dan. U Sarajevo, na aerodrom, stigla je delegacija Republike Turske, ali joj nije omogućeno da dođe u grad. S tom delegacijom je razgovarao potpredsjednik Vlade RBiH Hakija Turajlić. Na povratku s aerodroma, četnici su zaustavili vozilo UN-a u kojem je bio Turajlić, i onda ga, u vozilu, ubili. Izetbegović se u Parizu susreo s predsjednikom Francuske, Miteranom. UN je opet odgodio odluku o zabrani vojnih letova iznad BiH”, odlomak je iz jednog ratnog dnevnika koji je kasnije objavljen i u “Biografiji Sarajeva ‘93-‘93“, koju je pripremio Edo Hodzic.

“Jos smo užasnuti zbog ubistva Hakije Turajlica. Ubili su ga pred očima francuskih vojnika“, napisano je u tom ratnom dnevniku 9. januara.

Pripadnici francuskog UNPROFOR-a na celu sa pukovnikom Sartrom poslusali su naredjenje srpskih vojnika i otvorili vrata vozila. U tom trenutku zacuo se rafal. Hakija Turajlic je ubijen.

Čovjek koji je nekada bio na čelu Energoinvesta i sklopio brojne poslovne ugovore zahvaljujući kojima su toj firmi otvorena vrata svjetskog tržišta iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece. Nažalost, sve do danas, niko nije odgovarao za ubistvo ovog divnog čovjeka, supruga i oca.

Naime, Sud je za ubistvo Turajlića sumnjičio bosanskog Srbina Gorana Vasića, medjutim on je oslobođen te tacke optuzbe, jer kako se navodi u izjavi iz 2002. godine koju je dao Davorin Jukić iz sarajevskog kantonalnog suda, ‘sud je imao dovoljno dokaza, ali nije bilo ‘dovoljno konkretnih dokaza’ za odgovornost optuženog.’

Treba spomenuti i to da se odgovorne vlasti u BiH nikada nisu pozabavile odgovornosću francuskog bataljona pod cijom zaštitom je i ubijen prvi potpredsjednik Vlade BiH.