Harhoff: Mladić i Karadžić bit će oslobođeni?

sudHagSudija Haškog tribunala Frederik Harhof (Harhoff) uputio je prijateljima iz pravnih krugova privatni uznemirujući e-mail u kojem izražava zabrinutost da bi Tribunal mogao osloboditi zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića, objavio je danski list „Nationalt“, saznaje „Dnevni avaz“.

Niz presuda

Harhof, kako prenose danski mediji, izražava duboku zabrinutost zbog niza presuda Haškog tribunala kojim su odgovornosti za zločine počinjene u proteklom ratu oslobođeni bivši srpski komandanti poput Perišića, Simatovića, Stanišića i drugih.

Sudija Harhof, kako stoji u pismu, svojim se prijateljima požalio da bi oslobađajuće presude mogle biti posljedica političkih pritisaka na Haški tribunal te da su ti pritisci došli upravo u vrijeme kada bi se trebalo odlučivati o krivici Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kojima se trenutno sudi u Hagu.

– Ovo ukazuje na to da bi većina događaja za koje su odgovorni zapovjednici i organizatori rata mogla proći nekažnjeno – stoji u tekstu objavljenom na stranicama danskog  „Nationalta“.

 

Izdano povjerenje

 

Sadržaj optužnice ova tri slučaja neprijatan je podsjetnik na etničko čišćenje od 1992. do 1996., gdje su se sustavno događala ubistva, silovanja i pljačke u Bosni, što je kao rezultat izazvalo strašne patnje civilnog stanovništva, napisao je Harhof.

Sudija Harhof je zaključio da su ovakve presude „značajan korak unazad“ za Tribunal u Hagu, kojeg je i on sam dio.

Mediji navode da je sudija Harhof na telefonsku molbu da u intervjuu pojasni svoja stajališta odgovorio da nema komentara.

– Da je ta poruka bila za objavljivanje, ja bih na drugačiji način izrazio šta mislim. Ovdje je prekršeno povjerenje u jednog od mojih prijatelja – komentirao je Harhof.

Hoće li objavljivanje privatnog e-maila haškog sudije izazvati reakcije i u Haškom tribunalu, posebno na opservacije o pritiscima na rad pojedinih sudija, ostaje da se vidi.

avaz