Na današnji dan rođen Enver Hadžihasanović – bivši general Armije RBiH

Enver HadzihasanovicEnver Hadžihasanović (7. juli 1950. Zvornik) je bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine i komandant 3. korpusa.

Predratni period

Enver Hadžihasanović je rođen 7. jula 1950. godine u Zvorniku, od oca Besim i majke Refije. Poslije srednje škole upisuje akademiju KoV JNA koju i završava 1973. godine u Beogradu. Nakon toga je raspoređivan na različite dužnosti u JNA u Tuzli i Sarajevu. Kao kapetan prve klase pohađao je Komandno-štabnu školu u Beogradu.
Završetkom te škole unaprijeđen je u čin majora i raspoređen na dužnost komandanta bataljona vojne policije 7. armije JNA. 1988. godine prekomandovan je na dužnost načelnika štaba 49. motorizovane brigade. Nakon transformacije ove brigade u mehanizovanu brigadu, krajem 1989. godine postavljen je za njenog komandanta. Obavljajući tu dužnost stekao je i čin potpukovnika.

Ratni period

Početkom aprila 1992. JNA je stavila Envera Hadžihasanovića u kućni pritvor u Sarajevu. On je međutim 8. aprila 1992. godine uspio pobjeći iz kućnog zatvora te je dezertirao iz JNA. Neposredno po napuštanju JNA, stupa u Teritorijalnu odbranu BiH. Dana 14. novembra 1992. godine, postao je prvi komandant 3. korpusa Armije Bosne i Hercegovine i tu dužnost obavlja do 1. novembra 1993. godine, kada je unaprijeđen u načelnika Štaba Vrhovne komande Armije RBiH. U decembru 1993. je unaprijeđen u čin brigadnog generala.

Poslijeratni period

Formiranjem Vojske Federacije Bosne i Hercegovine postaje član njene komande. U maju 1997. godine unaprijeđen je u čin divizijskog generala. Poslije je unaprijeđen u čin general majora i u tom činu i završava profesionalnu službe jer je penzionisan u aprilu 2000. godine. Godine 2006. Enver Hadžihasanović osuđen je na 5 godina zatvora pred Tribunalom u Hagu po komandnoj odgovornosti jer nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni podređene za kršenja zakona i običaja ratovanja protiv zarobljenika u Zenici i Bugojnu 1993. (ubistvo i okrutno postupanje). U aprilu 2008. godine, kazna mu je smanjena na 3,5 godine, a osuđen je za propust da spriječi ili kazni okrutno postupanje prema zatvorenicima u Muzičkoj školi u Zenici 1993. Pušten je na slobodu 23. aprila 2008. nakon što je izdržao kaznu. Ostale optužbe, ubistvo Mladena Havraneka i okrutno postupanje prema šestorici zatvorenika u salonu namještaja “Slavonija”, te ubistvo Dragana Popovića i okrutno postupanje prema zatvorenicima u Orašcu u oktobru 1993. godine su odbačene pošto, po jednoglasnom mišljenju sudija, nisu dokazane “van razumne sumnje”.

Presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju Enver Hadžihasanović i Amir Kubura možete pogledati OVDJE.