12.07.1993. – Sjećanje na masakr na Dobrinji

masakr na alipasinomDrugi masakr na Dobrinji se desio 12. jula 1993. godine u ulici Hakije Turajlića 37, kada je od minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja, u redu za vodu stradalo 13 civila, a 15 ranjeno.

Tog tragičnog dana, čekajući u redu da natoče vodu sa bunara, od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja ubijeni su: Ljiljana Matić, Ibro Talić, Enisa Talić, Jasna Tvrtković, Stela Tvrtković, Rahima Mehonić, Sedajeta Mehonić, Nedžiba Mehonić, Ajdin Kirlić, Dragica Mićanović, Zoran Simić, Sulejman Selimović i Ilham Jelovac.

„Teško je prisjećati se onoga što se tada dogodilo. Kćerke su otišle po vodu, a supruga i ja smo htjeli da im pomognemo kada je pala granata. Bilo je strašno gledati raskomadana tijela i krv po asfaltu. Tu sliku nikada neću zaboraviti, ali mi je drago što postoji spomen – obilježje da se ovaj stravični zločin ne zaboravi“, kazao je Rasim Mehonić na jednoj od godišnjica od ovog masakra, koji je izgubio suprugu Rahimu i kćerke Nedžibu i Sedajetu u ovoj ulici.

Nakon toga počinjena su još dva masakra u redovima za vodu, kada su srpske snage granatama pogodile ljude koji su čekali da napune kanistere vodom s obzirom da je srpska vojska prethodno prekinula dotok vode.