Na današnji dan poginuo pukovnik HVO-a – Damir Tomljanović Gavran

gavran 2Damir Tomljanović rođen je 18. aprila 1968. godine, a poginuo 17. februara 1994. godine. Bio je hrvatski redarstvenik, hrvatski branitelj tijekom rata na području bivše Jugoslavije i zapovjednik 1. Sektora IZM Zadar ZP Split 1. gardijske brigade Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Bio je zapovjednik postrojbe Tigrova za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije.
Dragovoljno je u augustu 1990. pristupio postrojbi specijalne policije za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje pored Zagreba. Ratovao je na svim ratištima, bio je prekaljeni ratnik i zapovjednik. Sa suborcima je mjesecima dijelio dobro i zlo na vrlo zahtjevnoj bojišnici na Velebitu u odbijanju neprijateljskih napada, često u nemogućim vremenskim uvjetima. Prilikom nadzora svojih položaja Damir Tomljanović – Gavran poginuo je 17. februara 1994. godine na obroncima Velebita, od snajpera i zadobivene rane u glavu.

Nositelj je brojnih odlikovanja: Spomenica domovinske zahvalnosti, Red hrvatskog trolista, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Red kneza Domagoja, spomenicom Prvi hrvatski redarstvenik.

Dana 26. srpnja 1994. u Šepurinama kod Zadra osnovano je Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva Pukovnik Damir Tomljanović Gavran.

Na obljetnicu njegove smrti u njegovu čast, na prijedlog Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 2007. godine u Zagrebu ulica Bundek preimenovana je u Ulicu Damira Tomljanovića Gavrana.

Damir je pokopan na groblju u Krivom Putu pokraj Senja.