Stranci su znali da će Alija biti otet, ali nisu ništa htjeli učiniti!

Alija_Izetbegovic_131400829Međunarodne snage u BiH su znale da će Alija Izetbegović, predsjednik Predsjedništva BiH 2. maja 1992. godine biti otet od strane agresorske JNA, ali nisu htjeli ništa uraditi da to spriječe, javlja bh. novinska agencija Patria.

To je novi i važan detalj u vezi sa historijskim događajima na taj dan, a u kojima se lomila sudbina zemlje. Tu informaciju je za Patriu otkrio jedan od ključnih svjedoka tih sudbonosnih trenutaka prije 22 godine ratni ministar policije Jusuf Pušina. On kaže da su strance o tome izvijestile bh. vlasti.

– Znali smo da će po slijetanju na sarajevski aerodrom nakon povratka sa pregovora u Lisabonu rahmetli predsjednik Alija Izetbegovović biti uhapšen. Dobili smo tu informaciju. Ali ništa nismo mogli učiniti  – kaže u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria Pušina.

On se slaže sa mišljenjem da su ti dani i sati bili presudni za odbranu Sarajeva, ali i cijele BiH.

– Obavijestili smo međunarodne snage o informacijama koje imamo, i da ne možemo stupiti u kontakt s njim. Oni su nam tad kazali da oni garantuju za sigurnost naše delegacije i Izetbegovića. Nažalost, ta garancija nije ispoštovana – govori Pušina.

Prvi predsjednik Predsjedništva BiH i vrhovni komandant Armije RBiH zajedno sa delegacijom u kojoj su bili i Zlatko Lagumdžija, Alijina kćerka Sabina i njegov službeni pratilac uhapšeni su po slijetanju u Sarajevo i odvedeni u već okupiranu Lukavicu.

Nekoliko sati prije toga, započeo je prvi najsnažniji udar i pokušaj okupacije Sarajeva, a smatra se da je od tada i zvanično počela opsada Sarajeva koja je trajala skoro 1.500 dana.

JNA je tenkovima napala zgradu Predsjedništva BiH i većinu linija odbrane grada. Tenkovi su došli nekoliko desetina metara od zgrade državnog vrha, no nisu uspjeli u svojoj nakani.

Glavna pošta u Sarajevu je zapaljena, čime je u gradu prekinuta svaka komunikacija. Niški specijalci, koji su imali zadatak da presijeku Sarajevo, od zgrade Predsjedništva bili su udaljeni svega 30 metara. Napad je odbijen, a faktički goloruki građani su uz pomoć MUP-a i Patriotske lige zaustavili udar dobro organizirane JNA.

Branitelji su uspjeli i opkoliti kasarnu na Bistriku u kojoj je bila smještena komanda JNA Druge vojne oblasti kojom je komandovao general Milutin Kukanjac.

Uz posredovanje međunarodne zajednice, ali i čvrstinom tadašnjih branitelja  dogovorena je razmjena Izetbegovića i delegacija za Kukanjca i vojnike iz kasarne.

Poznati sarajevski novinar Senad Hadžifejzović sliku Sarajeva u plamenu prenosio je uživo na tadašnjoj Televiziji Sarajevo, pokušavajući zaustaviti rušenje grada i ubijanje civila. U njegovu emisiju se javio Izetbegović telefonom i rekao da je on, zapravo, otet! Pušina kaže da je prijetila i opasnost od njegove likvidacije.

– To što je predsjednik Izetbegović spašen i nije likvidiran, kaže Pušina, značilo je i odbranu zemlje. Da se, kojim slučajem likividacija Izetbegovića desila, Bosna i Hercegovina bi ostala bez vrhovnog komandanta, i time bi bila otvorena mogućnost i njezinog osvajanja – dodaje.

O njezinoj sudbini, kaže Pušina, dalje bi odlučivali oni koji su i započeli agresiju.

– Izdajnik BiH Fikret Abdić je već sjedio u televiziji BiH, i čekao trenutak kada će sebe proglasiti predsjednikom i dalje početi odlučivati o sudbini BiH, koja je već bila isplanirana. To znači da bi BiH ostala u sastavu velike Srbije, kao nesamostalna, neslobodna, nedemokratska država – kaže Pušina za NAP.