06.09.1992. – Izvedena prva ratna pozorišna predstava

Prva ratna predstavaPrva ratna pozorišna predstava u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, predstave “Sklonište”, urađena po tekstu Safeta Plakala, a u režiji Dubravka Bibanovića, održane je 6. septembra 1992. godine u opsjednutom Sarajevu

Sarajevski ratni teatar SARTR osnovan je 17. maja 1992. i postao je središtem pozorišnih zbivanja u ratu okupivši najznačajnije redatelje i glumce. U kabareu Pozorišta mladih gdje se iz bezbijednosnih razloga odigravala čitava pozorišna produkcija izvedena je i prva premijera. Bila je to predstava “Sklonište” Safeta Plakala i Dubravka Bibanovića.
Na sceni su zaigrali Senad Bašic, Zoran Bečić, Miodrag Trifunov, Jasna Diklić, Nebojša Veljović, Irena Mulamuhić, Alija Aljović i Nisveta Omerbašić. Predstava je u naredne dvije godine odigrana preko stotinu puta i postala je jako popularna. Predstava Sklonište bila je uvod za brojne premijere koje će uslijediti. U augustu 1992. SARTR je konstituiran kao vojna jedinica pri Regionalnom štabu Oružanih snaga BiH Sarajevo, a 12. januara 1993. godine Odlukom Ratnog Predsjedništva Skupštine grada Sarajeva kao javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada.