21.08.1992. – Sjećanje na masakr na Korićanskim stijenama

koricanske stijeneMasakr na Korićanskim stijenama je monstruozan zločin nad više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora koji se dogodio 21. augusta 1992. kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata od strane srpskih vlasti u Bosanskoj krajini.

Dana 21. augusta 1992. više od 200 Prijedorčana iz konvoja protjeranih koji je krenuo iz Tukova, je izdvojeno od strane srpskih policajaca na planini Vlašić na lokaciji Korićanskih stijena. Skoro svi ubijeni civili su se nalazili u dva autobusa koja su se konvoju pridružila u logoru Trnopolje.
Osim njih, iz kamiona prijedorskog Autotransporta koji su vozili prognane, je od strane srpskih policajaca izdvojeno oko 30 civila. Civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a potom im je pucano u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su nastavili sa bacanjem bombi i dodatnim pucanjem kako niko ne bi preživio. Ipak nekoliko ljudi se uspjelo spasiti bacivši se ranije u provaliju, a kasnije su svjedočili u Haškom tribunalu na suđenjima srpskim ratnim zločincima.

Svake godine 21. augusta na Korićanskim stijenama se obilježava godišnjica zločina bacanjem 250 ruža u provaliju, koje simbolizuju ubijene civile.

Optuženi

Za ovaj zločin je optuženo osam pripadnika interventnog voda stanice policije iz Prijedora.

– Damir Ivanković, priznao krivicu i poslije dogovora sa sudom je osuđen na 14 godina zatvora.
– Zoran Babić
– Goran Đurić, priznao učešće, te poslije dogovora sa sudom osuđen na 8 godina zatvora..
– Milorad Radaković
– Milorad Skrbić
– Ljubiša Četić
– Dušan Janković
– Željko Stojnić