08.08.1995. – Sjećanje na zločin u Dvoru

zlocin na dvoruZločin u Dvoru na Uni desio se 8. augusta 1995. godine, kad su nepoznati počinioci u maskirnim uniformama brutalno ubili 12 srpskih civila u tamošnjoj osnovnoj školi. Gotovo svi stradali Srbi bili su hendikepirani.

Zločin se desio neposredno nakon hrvatske vojno-policijske operacije Oluja u kojoj je na sličan način stradalo oko 2.000 srpskih civila.
Zločin se desio naočigled danskih vojnika koji su u to vreme bili u sastavu mirovnih snaga u Hrvatskoj, pod mandatom UN. Neki od njih svedočili su o tome pred Tušilaštvom Haškog tribunala iste 1995. godine kada je istraga povedena, ali epilog tog procesa još nije poznat. Po njihovim svedočenjima danski vojnici su mogli intervenisati, ali im je komandant Jergen Kold rekao da samo posmatraju.

Hrvatska strana je za zločin optužila srpske snage pri povlačenju, dok srpska strana ima dokaze da su Dvor na Uni već 7. avgusta uveče držali pripadnici hrvatske vojske, i da je ovaj, kao i mnoge zločine u operaciji „Oluja”, počinila jedna hrvatska jedinica prilikom čišćenja terena, ne štedeći nikoga.

Danski vojnik UN Jan Velendorf je u januaru 2012. o masakru hendikepiranih srpskih civila dao iskaz javnom tužiocu Srbije Vladimiru Vukčeviću. Jan Velendorf je u svom iskazu negirao navode hrvatskih medija o tome da su masakr počinili Srbi, i izjavio da su vojnici UN gledali masakr koji nisu mogli da zaustave jer su imali naređenje da čekaju.