23.07.1992. – Srpske snage ubile 150 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Zecovi

selo zecoviOd 23. do 28. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada, snage vojske i policije Republike Srpske učestvovale su u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi pred Sudom Bosne i Hercegovine optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području opštine Prijedor 30 civila.

22. jula 1992. godine grupa se sastala u Rasavcima i prenijela plan da se 23. jula otpočne sa akcijom pretresa sela Zecovi iako su znali da u selu više oružja nema. Milunić Dušan, Radomir Stojnić, uz prisustvo Radovana Četića 23. jula, izvršili su postrojavanje Rasavačke čete i saopštili plan kretanja vojske i policije kroz selo.