10.06.1991. – Formirane Zelene beretke

zelene beretkeZelene beretke su bile samoorganizirane paravojne jedinice u Bosni i Hercegovini. Osnovane su 10. juna 1991. godine u Domu milicije, u Sarajevu, na zasjedanju koje je vodio Emin Švrakić. Nastale su iz potrebe da se odbrani stanovništvo od napada srpskog agresora u mjestima gdje ta odbrana nije bila organizirana od strane lokalnih vlasti, ili ta odbrana nije bila adekvatna zbog nedostatka državnih oružanih snaga. Sastav ovih jedinica su činili isključivo dobrovoljci. Organizacijom Armije Bosne i Hercegovine, ljudstvo iz ovih jedinica je prešlo u sastav regularne Armije Republike Bosne i Hercegovine i ove jedinice su rasformirane vrlo brzo po početku djelovanja.

Zelene beretke su na početku agresije, u srpskim medijima, služile za zastrašivanje srpskog stanovništava od “muslimanskih jedinica”. Ne postoje dokazi koji bi mogli utvrditi da su Zelene beretke kršile međunarodne konvencije o ratovanju.

Djelovanje

Pripadnici Zelenih beretki učestvovali su u napadu na kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine u kojoj je poginulo nekoliko vojnika JNA, civila i pripadnika Armije RBiH te otmici bosanskohercegovačkog historičara i akademika, profesora Filozofskog fakulteta u Sarajevu Milorada Ekmečića 1992. godine. Ekmečić je 47 dana u svojoj kući na Breki sa porodicom zatočen i mučen, te je nakon uspjelog bijega operisan u Beogradu.