21.11.2001. – Predao se haški optuženik Paško Ljubičić

Pasko-Ljubicic21. novembra 2001. godine predao se bivši komandir HVO-a Paško Ljubičić. Ljubičić, bivši komandir VI bataljona Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), se prema haškoj optužnici tereti prema individualnoj i komandnoj odgovornosti za zločine koje su počinili pripadnici Vojne policije (HVO) u toku agresije u srednjoj Bosni, odnosno u Lašvanskoj dolini. Tužilaštvo MKSJ Ljubičića sumnjiči da je zajedno sa svojim trupama tokom napada na Vitez i okolna sela ubio više od 100 Bošnjaka civila, pritvorio i mučio mnoge druge, uništavao bošnjačku imovinu uključujući i dvije džamije u selu Ahmići.

Nedugo nakon što se predao, Ljubičić je prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningen. U aprilu 2006. godine MKSJ je odlučio da se njegov slučaj prebaci u nadležnost Suda BiH, gdje bi ovdašnje Tužilaštvo trebalo prilagoditi optužnicu postojećim zakonima. 22. septembra. 2006. godine  iz Haga je u Sarajevo prebačen bivši komandir HVO-a Paško Ljubičić, gdje mu je određen pritvor u trajanju od mjesec dana. Nakon što je predat bosanskohercegovačkim vlastima, Paško Ljubičić se isti dan prvi put pojavio pred Sudom BiH gdje mu je određen pritvor u trajanju od mjesec dana. Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je u skladu sa izlaznom strategijom ove institucije, ustupio ovdašnjem pravosuđu Ljubičića, koji je osumnjičen za krivična djela kršenja zakona i običaja rata i zločina protiv čovječnosti.

Na prvom pojavljivanju u Sarajevu Paško Ljubičić je tražio da početak suđenja čeka na slobodi, te je ponudio kao zalog “svu svoju pokretnu i nepokrentnu imovinu”. Ljubičić je također rekao da bi početak suđenja čekao u Mostaru u svojoj porodičnoj kući, te izrekao želju da mu se sudi u Hrvatskoj, čije državljanstvo također posjeduje. Tužilac David Schwendiman se usprotivio ovim zahtjevima, te dodao da su razlozi za određivanje pritvora ti što je Ljubičić čekao nekoliko godina od objavljivanja optužnice do predaje 2001. godine, a u tom periodu se skrivao koristeći ime Toni Rajić, te je naveo da postoji mogućnost bijega u susjednu zemlju gdje će biti van domašaja ovdašnjih vlasti. Tužilac smatra i da Ljubičić, kao bivši djelatnik MUP-a, može utjecati na neke od svjedoka ili da mu u tome mogu pomoći njegovi bivši suborci od kojih su neki i dalje lojalni svome zapovjedniku. Sud BiH je odredio pritvor do 22. oktobra uvažavajući argument Tužilaštva o mogućnosti bijega. Paško Ljubičić je deveti haški optuženik koji je predat Sudu BiH.

 

www.historija.ba