04.10.1991. – Pokolj u Čorcima

selo corciPokolj u Čorcima je bio ratni zločin kojeg su počinile srpske postrojbe, pripadnici Martićeve milicije za vrijeme Domovinskog rata početkom oktobra 1991.

U ovom ratnom zločinu srpske su paravojne postrojbe ubile 6 hrvatskih civila u zaselku Čorci kod Vrhovina.

Opis okolnosti i tijek zločina

Čorci su bili hrvatski zaselak od 19 kuća i 30-ak stanovnika, mahom starijih osoba.

Nakon što su hrvatske snage zauzele vojarnu JNA te porazile velikosrpske pobunjenike i JNA na prilazu Otočcu, velikosrbi su pojačali teror nad Hrvatima iz Čoraka. Kuće u zaselku gađali su zapaljivim strjeljivom iz središta Vrhovina.

Srpske postrojbe su spalile ovaj hrvatski zaselak 4. oktobra 1991. godine. Dio mještana je ubijen u vlastitim kućama, odnosno u samom zaselku.
Martićevci, pripadnici milicije Milana Martića su ubili ove civile. Tijela im nisu pokopali, nego su ih ostavili duboko u šumi na obroncima planine Kapele.
O sudbini tih Hrvata se ništa nije znalo sve do maja 2002. godine, 11 godina poslije, kada su njihove posmrtne ostatke pronašli radnici Nacionalnog parka Plitvička jezera, i to na teško pristupačnom predjelu zvanom Oštri vrh. Neke od žrtava su bile i napola spaljene.
Ukupno, u razdoblju koje obuhvaća konac septembra i početak oktobra 1991., srpske su postrojbe ubile, spalilo u vlastitim kućama ili prisilno odvelo iz sela 9 mještana Čoraka.