27.08.1992. – Četvorica pripadnika Armije RBiH ubili 25, a ranili 80 goraždanskih Srba

Kukavice 199227. augusta 1992. godine četvorica pripadnika Armije RBiH ubili su 25, a ranili 80 goraždanskih Srba, uglavnom civila, koji su u vozilima bježali pred ofanzivom Armije RBiH prema Rogatici.

20. augusta 2014. godine Sud Bosne i Hercegovine je u potvrdio optužnicu po kojoj se nekadašnji komandir Diverzantskog voda Armije BiH Muhamed Šišić i bivši pripadnici tog voda Emir Drakovac, Aziz Šuša i Tarik Šišić terete za napad na civile u selu Kukavice.

U saopštenju Tužilaštva Srbije je istaknuto da se Šišić, Drakovac, Šuša i Šišić terete da su organizovali i izvršili napad na kolonu izbeglica koja se kretala iz mesta Jabuka, od Goražda prema Rogatici, a koja je za posledicu imala smrt i teške povrede više civila.

Do pravosudnog epiloga u još jednom predmetu i podizanja optužnice došlo je zahvaljujući saradnji Tužilaštava za ratne zločine Srbije i BiH.
Saradnjom dva tužilaštva na osnovu Protokola učvršćuje se vladavina prava u regionu, sprovodi borba protiv nekažnjivosti ratnih zločina i ostvaruje pravo žrtava na pravdu, a ovu saradnju podržavaju i institucije EU u procesu evropskih integracija Srbije i BiH.

Inače, Emir Drakovac, bivši pripadnik Diverzantskog odreda tzv. Armije BiH optužen je i da je krajem 1992. godine na području opštine Foča počinio zločin ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom tri žrtve, ubijene na veoma surov način. Drakovac ima čin kapetana i pripadnik je OS BiH.