Šta se događalo u Srebrenici 12. jula 1995. godine (Video)

srebrenica vojska narodU nastavku donosimo video prilog o dešavanjima u Srebrenici i okolini 12. jula 1995. godine.

U kasnim jutarnjim satima 12. jula 1995. jedan svjedok je vidio hrpu od 20 do 30 tijela nagomilanih iza zgrade “Transporta” u Potočarima, uz neki stroj nalik na traktor. Drugi je svjedok izjavio da je 12. jula oko 12 sati vidio jednog vojnika kako je nožem ubio dijete usred gomile prognanika. Izjavio je također da je iza fabrike cinka vidio srpske vojnike kako ubijaju više od stotinu bošnjačkih muškaraca i potom utovaruju njihova tijela na kamion.

Kako se smračilo, teror se pojačao. Krici, puščana paljba i drugi zastrašujući zvuci mogli su se čuti tokom cijele noći i niko nije mogao da spava. Vojnici su izvlačili ljude iz gomile i odvodili ih. Neki bi se vratili, a neki ne. Jedan svjedok je ispričao da su te noći odveli trojicu braće, od kojih je jedan bio tek dijete, dok su ostali bili adolescenti. Kada je majka dječaka krenula da ih traži, našla ih je zaklane.

Od jutra 12. jula srpske snage počele su da izdvajaju muškarce od ostalih izbjeglica u Potočarima i drže ih na zasebnim mjestima. Jedan svjedok iz Holandskog bataljona vidio je kako muškarce odvode na jednu lokaciju ispred fabrike cinka i potom kako ih iste večeri odvoze kamionom. Nadalje, kada su se bošnjačke izbjeglice počele ukrcavati u autobuse, srpski vojnici sistematski su izdvajali vojno sposobne muškarce koji su se u gužvi pokušavali ukrcati. Ponekad bi zadržali i mlađe i starije muškarce. Ti su ljudi odvođeni u zgradu u Potočarima poznatu kao “bijela kuća”. Već uvečer 12. jula major Franken čuo je da muškarci ne stižu zajedno sa ženama i djecom na odredište u Kladnju.

U nastavku pogledajte video animacije dešavanja u Srebrenici 12. jula 1995. godine.

Projekat “Srebrenica: mapiranje genocida” sadrži 17 animiranih mapa organizovanih hronološkim redom i usklađenih s metodologijama korištenim u institucijama koje prikupljaju i arhiviraju dokumente o genocidu u Srebrenici i o genocidu uopšte – kako je ustanovljeno na osnovu brojnih studija. Svaka mapa u ključnim tačkama sadrži posebne dokaze (tekstualne datoteke, fotografije, video-snimke).

Voditelj projekta je Inicijativa mladih za ljudska prava BiH/Youth Initiative for Human Rights – YIHR BH (www.yihr.org ). Osim u FAMA-kolekciji, projekat se nalazi na www.srebrenica-mappinggenocide.com.
U okviru obilježavanja 15. godišnjice genocida u Srebrenici (juli 2010.) izdato je posebno izdanje Srebrenica: mapiranje genocida na DVD-u koji je u 20,000 primjeraka podijeljen širom zemlje kao dodatak dnevnom listu Oslobođenje.