Umro Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti u 75. godini umro je Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana, prvog predsjednika nezavisne Hrvatske. On je početkom mjeseca smješten u bolnicu zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, te je stavljen na respirator.

Kakav otac, takav sin

Miroslava Tuđman je osmišljavao i predvodio hrvatsku agresiju na Bosnu i Hercegovinu. On je kao osnivač i direktor krovne hrvatske obavještajne službe HIS-a bio uključen u svaki detalj osnivanja i pokušaja uspostavljanja takozvane Herceg Bosne na tlu naše zemlje. Također, Miroslav Tuđman je nakon završetka agresije na BiH činio sve da sakrije tragove hrvatskih zločina u BiH. On nikada nije odustao od te Herceg Bosne, a sve poslijeratne godine je radio na njenom oživljavanju.

Nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu Miroslav Tuđman je kroz intervjue i svoje knjige  u optuživao Bošnjake za terorizam, izmišljao laži o rahmetli Aliji Izetbegoviću, negirao pravosnažne presude Haškog tribunala. Sve je oto radi iako je tokom agresije na BiH pod istim izgovorm organizirao i predvodio napade na Bošnjake od Travnika do Hercegovine.

Dobroslav Paraga, čelnik HSP-1861 o ulozi Miroslava Tuđmana u stvaranju Herceg Bosne

“On je ravnatelj HIS-a 1993. godine, ali je istovremeno visoka vojna osoba. On je general – bojnik Hrvatske vojske i ravnatelj Centralne obavještajne službe. On sa svojim suradnicima uspostavlja na nivou zamišljene Herceg-Bosne paraleni obavještajni sustav koji je ekspozitura hrvatskog SIS-a i HIS-a na tom području. što je posebno u ovom trenutku interesantno, a to je da se iz dosad presuđenih slučajeva može razabrati da je Sud prihvatio, tj. da je Haaški sud prihvatio teze tužiteljstva i u slučajevima Blaškića, Kordića itd. da su bili zaista izvršitelji slučajeva rukovođenih iz Zagreba i da je postojala linija dvostrukog zapovjedanja. Dakle, da su nekim odredima i jedinicama zapovjedale obavještajne službe. Ako je dvostruka linija zapovjedanja, jasno mu se onda pripisuje i zločin u Ahmićima. Vidite, šef Vojno obavještajne službe, general bojnik Miroslav Tuđman zauzima tu važnu funkciju u vrijeme masovne deportacije lokalnog stanovništva u jugozapadnoj Hercegovini. U formiranim koncentracionim logorima koje je formirao HVO-a, usmrćivano je na desetine ljudi, uz puno znanje i suglasnost protagonista takve politike. Bili su u pitanju logori, istina niti iz bliza razmjera zločina sa srpske strane. Ali bilo je usmrćivanja. Ja imam podatke o pedesetak ljudi, a među njima je bilo i članova Hrvatske stranke prava koji su prebijani, razbijani im zubi, glave, a potom usmrćivani. Samo zato što nisu htjeli ići u rat protiv žrtava veliko srpske agresije. Imamo presude od Vojnog suda HVO-a iz 1993. godine u Mostaru koji je izrekao 1400 presuda Hrvatima – katolicima zato što se nisu odazvali na vojno-mobilizacijske pozive koje su nosili Tuta i kompanija i prisiljavali ljude od Vakufa do Srednje Bosne u rat sa našim dojučerašnjim saveznicima – Armijom BiH”.

Miroslav Tuđman rođen je 25. maja 1946. u Beogradu, kao prvi sin Franje i Ankice Tuđman.

TUĐMANOVI TRANSKRIPTI: KAKO JE MIROSLAV TUĐMAN ODREĐIVAO KOLIKO ĆE BOŠNJAKA ŽIVJETI U PODIJELJENOM MOSTARU

saff.ba