Jedno priznanje mijenja sve, kako je procurila DRŽAVNA TAJNA kojom je razotkriven ratni zločinac Ratko Mladić

SRBIJU ZBOG OVOGA NE MOŽE OPRATI STOTINU VODA: Jedno priznanje mijenja sve, kako je procurila DRŽAVNA TAJNA kojom je razotkriven ratni zločinac Ratko Mladić

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

Naša današnja priča vraća nas u 2006. godinu, kada se, na današnji dan, dogodilo priznanje koje je promijenilo sve.

Dana 2. februara 2006. godine, Vojska SCG priznala je da je pružala zaštitu tada odbjeglom haškom optuženiku Ratku Mladiću. Načelnik Vojno-bezbjednosne agencije (VBA) Vojske SCG Svetko Kovač na sjednici Vrhovnog vijeća odbrane SCG u Beogradu podnio je izvještaj u kojem se navodi da je Ratko Mladić povremeno boravio u vojnim objektima sve do juna 2002. godine.

Nakon što je protiv njega MUP Srbije izdao potjernicu, skrivanje Mladića izvan vojnih objekata preuzeo je dio umirovljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, uz pomoć umirovljenih pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije i civila, navodi se u istom izvještaju koji je na sjednici Vrhovnog vijeća odbrane SCG proglašen državnom tajnom.

“U cilju utvrđivanja činjenica pruža li neko od pripadnika Vojske SCG podršku ili je u kontaktu s haškim optuženicima, VBA je poduzimala i poduzima intenzivne mere prema više osoba iz vojske, a na osnovu odluka nadležnih sudova”, stajalo je u saopćenju za javnost objavljenom nakon sjednice Vijeća.

Utvrđeno je, također, da su dvojica pripadnika Vojske SCG, oficir i podoficir, imali punomoć za podizanje mirovine Ratka Mladića, ali je ona iskorištena samo jednom, u augustu 2002. godine. Svu ostalu mirovinu podigla je Mladićeva porodica, otkrili su.

Također, okriveno je da su pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane SCG od 2003. godine izvršili 27 iznenadnih kontrola raznih vojnih objekata i da haški optuženici nisu u njima pronađeni.

Na sjednici Vijeća bili su predsjednik SCG Svetozar Marović, predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar odbrane SCG i njegov zamjenik Zoran Stanković i Vukašin Maraš te načelnik Generalštaba Vojske SCG Ljubiša Jokić i načelnik VBA Svetko Kovač.

Pet godina kasnije, a nakon 16 godina skrivanja, ratni zločinac Ratko Mladić uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a krio se pod imenom Milorad Komadić.

(SB)