Zloglasni Arkanov i Cecin kum optužen za ubijanje Hrvata i Bošnjaka u BiH

POSEBNI odjel za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podignuo je optužnicu protiv Ljubana Ećima, rođenog 1964. godine u Svilajncu u Srbiji.


Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okoline, od početka lipnja 1992. do sredine 1994. godine, u svojstvu zamjenika i de facto zapovjednika Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti Banja Luka, sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu s drugim zapovjednicima i pripadnicima vojske i policije.
 
U optužnici se navodi da je progon počinjen ubojstvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protuzakonitim zatočenjem, mučenjem, zlostavljanjem, tjeranjem na prinudne radove, silovanjem, prisilnim nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, vjerskih i povijesnih spomenika i vjerskih objekata, kao i drugim nečovječnim djelima.

Ubojstvo više desetina žrtava, paljenja 15 džamija i 8 crkava

Optužnicom su obuhvaćeni zločini nad civilima u mjestima Kotor Varoš, Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci, Hanefići, a zločini se odnose na ubojstvo više desetina žrtava, nezakonito zatočenje više stotina civila, među kojima su bile i žene i djeca, kao i časne sestre i vjerski dužnosnici.

Također, optužnica se odnosi i na namjerna uništavanja i paljenja 15 džamija i vjerskih objekata, kao i 8 crkava i vjerskih objekata, među kojima su i objekti povijesnog naslijeđa izgrađeni u 19. stoljeću.
 
Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH. 


Vladar života i smrti u Republici Srpskoj

Navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 261 svjedoka, među kojima 16 s mjerama zaštite, te čitanjem preko 1450 materijalnih dokaza, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Ljuban Ećim je, prema pisanju sarajevskih i srpskih medija, bio član Zemunskog klana narkodilera i kum ubijenog kriminalca Željka Ražnatovića Arkana te njegove supruge Cece.

Beogradski tjednik Vreme je u članku iz 2012. objavio članak o Ećimu u kojem navode: “Pravnik Ljuban Ećim, za mnoge vladar života i smrti u Republici Srpskoj, za druge diler narkotika širom bivše Jugoslavije i Evrope. U ovdašnjoj javnosti važio je kao jedan od zloglasnih ratnih i poratnih debeovaca, zbog kojeg mnogima nije bilo svejedno da li je u Republici Srpskoj ili negdje drugdje. Bio je osumnjičen da je pokušao ubiti Biljanu Plavšić, koja ga je 1997. godine smijenila sa mjesta zamjenika načelnika Centra državne bezbjednosti pod sumnjom da je umiješan u šverc cigareta i druga krivična djela, među njima i prisluškivanje predsjednice entiteta. Ećim je bio dovođen i u vezu sa prijetnjama smrću Miloradu Dodiku… Brojni izvori svjedoče o tome da je Ećimov ratni put popločan mnogim zločinima u Prijedoru, Kotor Varoši, Doboju. Njegova jedinica se 1995. godine pridružuje Legiji u Krajini, u sklopu vojne operacije Pauk, kada su ratovali za Fikreta Abdića.”