Tomašica krije tajne o stravičnom genocidu u Prijedoru

TomasicaPrijedor je jedna od najstrašnijih stranica bosanske historije, kao područje na kome su u proteklom ratu počinjeni masovni zločini i genocid, istaknuto je na tribini pod nazivom “Tomašica – rudnik smrti“, a koja je 13.12.2013. godine održana u prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović je naveo kako Tomašica krije posmrtne ostatke još najmanje 200 ljudi, prema insajderskim informacijama kojima raspolažu. Dosad je iz Tomašice ekshumirano 275 kompletnih tijela i 113 nekompletnih tijela. Mnoga tijela su s obzirom na glinovito tlo i nakon 21 godinu potpuno očuvana i imaju kosu, nokte pa čak i tkiva.

“Prva tijela su bačena u rupu duboku deset metara, nakon čega je na njih bagerom navučena zemlja, a po njoj su iz kamiona istovarivana nova tijela. Tomašica, prema informacijama koje imamo, krije još najmanje 200 tijela”, kazao je Mašović, napominjući da je riječ o najvećoj masovnoj grobnici na Balkanu nakon 2. svjetskog rata.

tomasica-kosti

 

Istrijebljene gotovo čitave familije

“U Prijedoru su počinjeni stravični zločini i istrijebljene gotovo čitave familije. S tog područja je i majka Hava Tatarević kojoj je ubijeno šest sinova… Pripadnici vojske i policije RS-a su tijela ubijenih Prijedorčana, najvećim dijelom Bošnjaka, premještala u sekundarne i tercijarne grobnice, ili ih uništavali čak i eksplozivom, što je bio slučaj u grobnici Jakarina Kosa”, rekao je Mašović.

Dodao je kako je krajnji cilj svakoj žrtvi utvrditi identitet na osnovu DNK profila, a taj posao će biti obavljen u Tuzli.

“U jednom trenutku je na Tomašici bilo obustavljeno iskopavanje, ali ne zbog hladnog vremena kako se spekuliše, već zbog nedostatka mehanizacije koju su sad osigurale Oružane snage BiH i posao iskopavanja se nastavlja. Vjerujem da je i Tužilaštvu BiH, koje je sada pod velikim pritiskom, u interesu da se što efikasnije utvrde činjenice o ovom zločinu i procesuiraju odgovorni”, naveo je Mašović.

On je također naveo kako se istražitelj Instituta Zlatan Ališić, kojem je pozlilo tokom iskopavanja na lokalitetu Tomašice, dobro oporavlja, ali da još nije utvrđen uzrok zbog kojeg mu je narušeno zdravlje.

Autor dokumentarnog filma “Prijedorska polja smrti”, Avdo Huseinović, koji je ovih dana boravio na području Prijedora i lokalitetu Tomašice, te je u stalnom kontaktu sa porodicama žrtava, potvrdio je navode da porodice žrtava finansiraju iskopavanja u Tomašici, odnosno daju odjeću i obuću ljudima koji rade na iskopavanju.

Tomašica je danas poligon za fotografisanje određenih ljudi kojima je to potrebno, dok su u isto vrijeme porodice žrtava u Prijedoru prepuštene same sebi. A treba znati da su na području Prijedora počinjeni najmasovniji zločini, a da je veliki broj zločinaca koji su ih počinili još uvijek na slobodi. U likvidacijama u Prijedoru učestvovalo je najmanje 2.000 vojnika, te je pred Tužilaštvom BiH zasigurno težak zadatak, a nadamo se da će nakon Tomašice puno aktivnije pristupiti procesuiranju zločinaca koji su harali na ovom prostoru”, rekao je Huseinović, koji je dodao da je Tomašica jedan od sinonima za počinjeni genocid nad Bošnjacima u BiH.

Žrtve su danas u katastrofalnom položaju

Generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar je naveo kako su žrtve u našem društvu danas u katastrofalnom položaju i nezaštićene, dok se istovremeno pokušavaju izjednačiti sa dželatima i zločincima.

“Masovni zločini koji su počinjeni nad Bošnjacima nikako se ne mogu izjednačiti sa pojedinačnim zločinima koji su činjeni na bošnjačkoj strani. Stoga je i ova današnja tribina doprinos istini i iznošenju činjenica o stravičnim zločinima koji su počinjeni nad Bošnjacima. Posebno mi je drago da je danas tu veći broj mladih ljudi, odnosno da su tu učenici Bošnjačke gimnazije u Sarajevu”, zaključio je Zlatar, naglasivši kako su u Prijedoru po kvantitetu i u dužem vremenskom periodu počinjeni veći i masovniji zločini nego u Srebrenici jula 1995. godine.

 

Izvor: bosnjaci.agency