Srbija nezadovoljna zbog izručenja Orića

oricOdluka švajcarskih vlasti da ratnog komandanta Bošnjaka u Srebrenici Nasera Orića izruči BiH umesto Srbiji razbesnela je političke lidere u Beogradu i Banjaluci.

Etničke tenzije su povišene pošto su predstavnici vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj oštro kritikovali odluku švajcarskih vlasti, dok Orićeve pristalice u Sarajevu spremaju doček za bivšeg komandanta, koji bi u petak trebalo da se vrati u zemlju.

“Izručenje Orića je mučno, ali i poučno, posebno za nas Srbe”, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak uveče.

“Srbija će i iz ove lekcije izvući svoje pouke. A ta lekcija za nas znači sledeće: da pitanje ratnih zločina nije uvek pitanje pravde, nego politike”, rekao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je kritikovao Sud BiH i Tužilaštvo BiH, optuživši ih da su zahtev za ekstradiciju Orića podneli sa namerom da on bude oslobođen.

“Najvjerovatnije naredne sedmice ću izaći sa zahtjevom da narod RS-a na referendumu kaže da li podržava Sud i Tužilaštvo BiH. Uvjeren sam da će narod reći ‘ne'”, izjavio je Dodik.

Bilo kakav pokušaj da se organizuje takav referendum bio bi viđen kao prvi konkretan korak ka otcepljenju Republike Srpske, što bi bošnjački zvaničnici gatko odbili, a Zapad osudio.

Dodik je masakr u Srebrenici nazvao i “najvećom obmanom 20. veka”, prenela je agencija Rojters.

I Vučić i Dodik su rekli da nemaju poverenja u pravosudni sistem BiH, navodeći da je državno pravosuđe slučaj Orić 2009. godine preuzelo od suda u Bijeljini u Republici Srpskoj, ali da nakon toga ništa nije učinjeno.

Orića je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici, kada je sud presudio da on nije imao kontrolu nad Armijom BiH koja je počinila zločine.

Ratni komandant jedinica Armije BiH u Srebrenici uhapšen je 10. juna ove godine na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije i određen mu je 18-dnevni ekstradicioni pritvor. Njegovo hapšenje izazvalo je proteste u Bosni i Hercegovini, gde ga neki Bošnjaci vide kao heroja.

Srbija, a kasnije i Bosna i Hercegovina, podnele su zahtev za ekstradiciju. Federalni ured za pravdu Švajcarske u četvrtak je prihvatio zahtev Sarajeva, što mnogi Bošnjaci vide kao simboličku pobedu nad Srbijom.

“Žao mi je što je Švicarska dozvolila da je Srbija umeša u ovako negativan splet okolnosti, ali mi je drago da je švicarski pravni sistem pokazao neutralnost. Odluka švicarskog pravosuđa je jedina ispravna i pravična odluka”, izjavio je u četvrtak uveče bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Inače, situacija u vezi sa Orićem je naročito osetljiva, uoči predstojeće komemoracije povodom 20. godišnjice masakra u Srebrenici 11. jula.

Tenzije su dodatno porasle pošto je Britanija najavila da će predložiti rezoluciju pred Savetom bezbednosti UN, koja osuđuje genocid nad Bošnjacima, kao i negiranje genocida.

Srbija i Republika Srpska negiraju da je masovno ubistvo Bošnjaka 1995. godine predstavljalo genocid, uprkos presudama i međunarodnih i sudova u BiH.

http://www.balkaninsight.com/