Svečana akademija Udruženja 101. motorizovana brigada: Za slobodnu BiH živote dala 472 borca

svecana-akademija-udruzenja-101-motorizovana-brigada-za-slobodnu-bih-zivote-dala-472-borca_1429875497Predstavnici Udruženja 101. motorizovana brigada povodom obilježavanja 22. godišnjice od formiranja ove brigade obišli su groblja i mezarja, te položili cvijeće i odali počast kolegama-borcima koji su živote položili u odbrani Sarajeva i BiH u proteklom ratu.

Održana je i svečana akademija u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, na kojoj su uručene zahvalnice zaslužnim pojedincima koji pomažu rad ovog udruženja.

Upriličen je i kulturno-umjetnički program, u kojem je, između ostalog, učestvovao KUD Daire, koji je svojom izvedbom oduševio sve prisutne goste.

Bahrudin Fazlić, član UO ovog udruženja, kazao je da su kroz 101. motorizovanu brigadu prošla 8.172 pripadnika. 472 borca dala su živote, dok ih je 26 odlikovano najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan.

Brigada je bila multinacionalna, a prvi njen komandant bio je Nedžad Ajnadžić.

– Zona odgovornosti brigade na sarajevskom ratištu protezala se na području dvije općine – Novo Sarajevo i Novi Grad, od Vrbanja mosta, preko Hrasnog Brda, Trga heroja, Hrasnog, Mojmila, do padina prema Dobrinji.

Značajne sarajevske bitke u kojima je brigada učestvovala vodile su se na Vodovodu (Mojmilo), Hrasnom Brdu, Trgu heroja, Ozrenskoj i Vrbovskoj ulici, Poljinama, Doglodima, Dobrinji, kazao je Fazlić.

Borci ove brigade učestvovali su i na ratištima van zone odgovornosti ove jedinice širom Sarajeva, a posebno značajne bitke bile su za kotu 850, u rejonu Žuči.

Brigada je tokom jula i augusta 1993. godine djelovala na igmansko-bjelašničkom ratištu, a učestvovala je i u bitkama na Crnorječkoj visoravni.

oslobodjenje.ba