Sud BiH: Potvrđena presuda za ubistva u džamiji u Prijedoru

Sud BiHTrojica bivših pripadnika snaga bosanskih Srba osuđeni su na ukupno 63 godine zatvora zbog ubistva bošnjačkih civila ispred džamije u selu Čarkovo kod Prijedora 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH u ponedeljak je potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Velemir Đurić i Zoran Babić osuđeni za steljanje civila, nakon što su muškarce bošnjačke nacionalnosti izveli iz kuća u Čarakovu i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali, a Dragomir Soldat je osuđen za izdavanje naredbe za ubistva u Čarkovu 23. jula 1992. godine.

Sva trojica optuženih osuđena su na po 21 godinu zatvora.

Soldat je bio vojni policajac 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Đurić pripadnik jedinice Centar za obavještavanje, a Babić pripadnik Interventnog voda prijedorske policije.

Kada je u martu prošle godine izrečena prvostepena presuda, predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović rekla je da je sud kao otežavajuću okolnost uzeo prirodu zločina.

“Težina zločina je da je svih devet lica koja su ubijena bilo povezano krvnim srodstvom, i gubitak je višestruk. Čak je bio slučaj da je ubijen stric, otac i sin. Neka tijela su bila u raspadajućem stanju jer su dugo ležala na suncu i to je prouzrokovalo dodatnu bol majkama, suprugama i sestrama koje su ih ukopavale”, rekla je sudija.

Babiću, koji je ranije pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvima 150 muškaraca iz Prijedora na Korićanskim stijenama (planina Vlašić) u avgustu 1992. godine, izrečena je jedinstvena kazna od 35 godina zatvora.

Apelaciono vijeće Suda BiH u ponedeljak je izreklo i konačnu presudu, kojom je Milorad Trbić, bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na 20 godina za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

On je prethodno u januaru 2011. godine bio osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u hapšenju, pritvaranju i ubijanju Bošnjaka iz Srebrenice, kao i pokopavanju i prikrivanu tijela.

Međutim, Ustavni sud je ukinuo presudu, zbog primjene pogrešnog krivičnog zakona. Nakon ponovljenog suđenja, Trbić je dobio maksimalnu kaznu po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, koji je bio na snazi 1995. godine kada je počinjen zločin. Time je njegova kazna smanjena sa 30 na 20 godina zatvora.

Trbić je, inače, jedan od oko 20 slučajeva za koje je u skorijem periodu doneta odluka za ponavljanje postupka, zbog pogrešne primjene krivičnog zakona.

balkaninsight.com