Napadači u selu Kukurovići nekažnjeni i 22 godine od ubistva

kukuroviciNi 22 godine pošto je Vojska Jugoslavije napala Bošnjake u selu Kukurovići u Srbiji, niko nije procesuiran za ubistvo tri osobe u tom selu.

Povodom 22. godišnjice napada na Kukuroviće, dve nevladine organizacije iz Srbije, Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u sredu su zatražile da počinioci budu privedeni pravdi, a da meštanima sela, čija je imovina uništena, bude isplaćena odšteta.

Oni su pozvali srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da “privede kraju dugogodišnju istragu u vezi sa zločinima u Kukurovićima i procesuira odgovorne za zločine u ovom selu”. U saopštenju se poziva i Viši sud u Beogradu da “u razumnom roku donese odluku o tužbi za naknadu štete koju su protiv Srbije podneli stanovnici Kukurovića još 2007. godine”.

Selo Kukurovići se, inače, nalazi pored granice sa Bosnom i Hercegovinom, a tokom rata je često bilo meta napada pripadnika srpskih snaga, jer je tu živelo većinom bošnjačko stanovništvo.

Kada je u februaru 1993. napadnuto selo ubijeno je troje meštana, dok su ostali pobegli, a njihova imovina je opljačkana i uništena. Dva dana nakon napada, meštani su se vratili i u jednoj zapaljenoj kući pronašli tri tela. U proleće 1993. godine usledili su novi napadi u kojima je selo potpuno uništeno.

U martu 2014. godine, Apelacioni sud u Beogradu poništio je presudu kojom je utvrđeno da je Vojska Jugoslavije odgovorna za kršenje prava Bošnjaka koji su tamo napadnuti.

Sud je presudio da nije bilo moguće utvrditi koja vojska je bila odgovorna za napad, jer se “selo nalazi na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine”, pa je slučaj vraćen na ponovno suđenje.

Viši sud u Beogradu je 2013. godine presudio da je Srbija odgovorna za ubistva i uništavanje imovine u Kukurovićima, jer je Vojska Jugoslavije izvršila napad. U presudi je navedeno da će iznos odštete biti određen kada presudu potvrdi apelacioni sud.

Međutim, Apelacioni sud je naveo da ne može doneti odluku o reparacijama, jer srpsko Tužilaštvo za ratne zločine i dalje vodi istragu o tom slučaju i još nije podiglo optužnicu protiv navodnih počinilaca.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine nije želelo da otkrije kako napreduje istraga, navodeći da je to i dalje poverljiva informacija.

Fond za humanitarno pravo, koji je podneo tužbu protiv Srbije, tražio je ukupnu odštetu od 32,750,000 dinara (oko 280,000 evra) za 20 meštana sela Kukurovići.

balkaninsight.com