Beograd: Počelo suđenje za masakr u Sotinu

sotinU Beogradu je počelo suđenje petorici bivših pripadnika srpskih snaga zbog ubistva 16 hrvatskih civila 1991. godine u selu Sotin, na istoku Hrvatske.

Na prvom ročištu na suđenju Žarku Miloševiću, Draganu Mitroviću, Draganu Lončaru, Mirku Opačiću i Miroslavu Milenkoviću, bivšim pripadnicima snaga hrvatskih Srba, tužilac Dušan Knežević rekao je da su oni prekršili Ženevsku konvenciju, jer su u periodu od oktobra do decembra 1991. godine učestovali u ubistvima civila u selu Sotin i okolini.

“Počinili su ubistva nad civilima… nesrpske nacionalnosti koji nisu pripadali oružanoj grupi, niti su učestvovali u vojnoj operaciji”, rekao je Knežević u sredu.

U optužnici se navodi da su Milošević i Mitrović u oktobru 1991. godine ubili dva civila u blizini reke Dunav kod Sotina u istočnoj Hrvatskoj.

Mitrović, koji se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice, u sredu je izjavio da u to vreme nije bio u selu.

“Došao sam u Sotin tek 8. novembra [1991]. Pre toga sam bio deo teritorijalne odbrane u [obližnjem] Vukovaru”, rekao je Mitrović, navodeći vojna dokumenta koja potvrđuju njegovu tvrdnju.

Mitrović i druga četvorica optuženih terete se i za ubistvo 13 Hrvata 27. decembra 1991. godine.

Civile su okupili u centru sela, zatim ih stavili na kamione, odveli u polje izvan Sotina i ubili ih. Njihova tela su pronađena 22 godine kasnije u masovnoj grobnici kod Sotina.

Mitrović je u sredu negirao i da je prisustvovao tom ubistvu, navodeći da je u to vreme pomagao srpskim vlastima, koje su proterivale Hrvate iz sela.

“Učestovao sam u okupljanju meštana. Stavio sam ih u autobuse, koji su ih odveli u grad Šid [u Srbiji]. Rečeno im je da se ne vraćaju i da idu u Hrvatsku”, rekao je Mitrović.

Drugi optuženi Dragan Lončar je, međutim, rekao da je Mitrović bio prisutan u vreme ubistva i da je “bio među onima koji su započeli svađu između civila i vojnika”.

Prema njegovim rečima, kamion sa civilima je krenuo ka Šidu, ali je skrenuo sa puta, odmah pošto je izašao iz Sotina.

“Kada smo se zaustavili, video sam ih [civile] kako silaze sa kamiona… U jednom trenutku je započela svađa, a zatim i pucnjava. Bilo je veoma kratko. Ja sam bio u šoku”, rekao je Lončar.

Lončar je rekao da on nije bio među onima koji su ubili meštane sela, kao i da nije bio umešan u premeštanje tela.