Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a 25. i 26.11.1943.

U Mrkonjić Gradu je 25. i 26. novembra 1943. godine, održano Prvo zajedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) na kojem je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine u novijoj historiji.

U kući Jove Gašića u Mrkonjić Gradu 25. i 26. novembra održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a kojem je prisustvovao 141 delegat iz svih krajeva BiH, od 173 delegirana. Na sjednici, koja je trajala duboko u noć, ZAVNOBiH je konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta BiH. Najpoznatiji dio rezolucije Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a je rečenica da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska već i srpska i hrvatska i muslimanska.

“Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovat će ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije”, stoji u rezoluciji Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Na zasjedanju je izabrano 58 članova koji će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a četiri dana kasnije. Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

Poruka dr. Vojislava Kecmanovića i danas stoji na kući koja je dobrano oštećena zubom vremena:

“Jedan od drugova reče mi danas: držimo nešto što nijedna porobljena zemlja na svijetu ne može da drži, a to je parlamentarno zasjedanje. Naša vojska i narod, i politika naših vođa zaista su ostvarili čuda… Fašisti su mislili da je Jugoslavija neko kukavičko kopile, da u njoj, ne živi duh slobode. Međutim, velike pobjede koje je za dvije i po godine ostvarila naša narodnooslobodilačka vojska pribavili su nam priznanje saveznika, a respekt od neprijatelja. Naša vojska, koja raste iz dana u dan, pokazuje danas čitavom svijetu da naši neprijatelji nisu uspjeli da uguše slobodarski i borbeni duh naših naroda”.