29.09.1991. – Poginuo Milan Tepić, major JNA

milan tepicMilan Tepić (Komlenac kod Bosanske Dubice, BiH 1957 – Bedenik kod Bjelovara, Hrvatska 29. septembar 1991) je bio major JNA.

U junu 1991. godine Tepić se zatekao kao komandant u centralnom skladištu borbenih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara sa desetak vojnika. Kasarna “Vojnović” u samom gradu i objekti JNA u okolini Bjelovara su bili blokirani i napadnuti od strane hrvatskih snaga.
Planom “Bilogora” HV je 29. septembra 1991. napala i zauzela kasarnu, a samo skladište se našlo u okruženju pod napadom. Major Tepić se nalazio unutar miniranog skladišta sa vojnikom Stojadinom Mirkovićem, koji je pružao podršku iz okolopnog transportera i tom prilikom poginuo od pogotka protivoklopne rakete. Nakon kraće borbe Tepić je naredio vojnicima da se predaju a prilikom ulaska hrvatskih snaga u objekat digao je u zrak sebe i skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava. Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika.

Major Milan Tepić je odlukom Predsjedništva SFRJ posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja. Njemu u počast, Republika Srpska je ustanovila orden za posebne zasluge u ratu.

Milan_Tepic s