Knjiga koju je izdao biskupski ordinarijat Mostar pomogla da svijet sazna istinu o Herceg Bosni

Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara je nevladina organizacija koja u proteklih 16 godina aktivno prikuplja arhivski materijal, u dokumentarnom, foto i video obliku o najvažnijim događajima u ratnom i poslijeratnom periodu u Mostaru i Bosni i Hercegovini.

U okviru centra osnovan je i poseban odjel za dokumentovanje i istraživanje ratnih zločina koji posjeduje 75.000  autentičnih dokumenata vezanih samo za predmet Prlić i ostali, odnosno udruženi zločinački poduhvat nekadašnje Herceg Bosne.

Predstavnici Centra za mir aktivno su radili na ovom predmetu i prisustvovali njegovom okončanju odnosno izricanju drugostepene presude Prliću i ostalim u Haškoj sudnici.

“Ovaj predmet je bio u fokusu našeg rada proteklih godina a posebno smo intenzivno radili uoči izricanja drugostepene presude i upoznali smo sve relevantne međunarodne zvaničnike sa činjenicama i dokumentima koje smo smatrali važnim za sagledavanje razmjera zločina i objektivnog utvrđivanja odgovornosti” – naglašava u izjavi za NAP direktor ovog Odjela i član Uprave Centra za mir Samir Nožić.

samir-nozic
Samir Nožić

“Međunardoni pravni eksperti su sa posebnom pažnjom pristupali nekim dokumentima kao što su naprimjer izvještaji sa potpisom Ivice Lučića. Neki od njih se nisu mogli načuditi kako ratni šef SIS-a može pokazati toliki stepen bezbjednosne nekulture i ostaviti pisani trag o zločinima i prisustvu i aktivnostima Hrvatske vojske u Mostaru”.

“Posebno zanimljiv dokaz bili su i fragmenti knjige MOSTARSKI DNEVNIK 1991-1996 autora Don Radoslava Zovke u izdanju ordinarijata biskupa Ratka Perića. U ovom Dnevniku napisano je, između ostalog, da je Stari most srušio HVO direktnim pogocima granata, da je HVO izvršio napad 9. maja na, kako piše don Zovko, muslimanske ekstremiste, da se civili muslimani odvode iz stanova u logore te da je osnovana Hrvatska Republika Herceg Bosna – nova država. Sve ovo je, s obzirom na izvor dokumenta, imalo značajnu težinu” – kaže Nožić.

don-radoslav
Don Radoslav Zovko, autor knjige MOSTARSKI DNEVNIK 1991-1996

Nožić je najavio i da će Centar za mir u saradnji sa Odjelom za ratne zločine Tužilaštva BiH nastaviti rad na rasvjetljavanju svih ratnih zločina koji nisu obuhvaćeni ovom presudom Haškog tribunala.

“Veliki broj žrtava i danas čeka pravdu jer neposredni izvršioci slobodno šetaju Mostarom. Za nas je svaki zločin isti i zločinac ima ime i prezime i ličnu odgovornost. Vrijeme je da konačno neko odgovara i za masovna ubistva u jami Uborak (Sutina), da se do kraja rasvijetli i monstruozni zločin nad hrvatskim civilima u Grabovici i da se svi učesnici ovih zločina privedu pred lice pravde. Vrijeme je da neko odgovara i za zločine nad srpskim stanovništvom Mostara koje je bilo izloženo torturama i pored činjenice da su ostali u Mostaru, ali i za sva ostala nedjela u ovom Gradu” – rekao je Nožić za NAP.