Tužilaštvo BiH: Pređena brojka od 500 osoba optuženih za ratne zločine

Tuzilastvo i sudTužilaštvo BiH informira građane i javnost BiH, da je prije nekoliko dana, pređena brojka od 500 osoba optuženih za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, odnosno optuženo je 509 osoba za ratne zločine, prenosi novinska agencija Patria.

Tužitelji Tužilaštva BiH iz Posebnog odjela za ratne zločine, nedavno su podigli optužnice kojima je prebačen broj od 500 optuženih za ratne zločine od početka rada Posebnog odjela za ratne zločine, 2005. godine.

U protekle dvije i po godine, od 2013. godine do danas optuženo je 235 osoba, odnosno, optuženo je skoro 50 posto optuženih za ratne zločine od uspostavljanja Tužiteljstva BiH 2003. godine.

Optuženi, koje je za ratne zločine optužilo Tužiteljstvo BiH, potiču iz svih naroda i iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a terete se za ratne zločine koji su od 1992. do 1995. godine, počinjeni u svim krajevima BiH, od Bužima do Trebinja, od Bijeljine do Čapljine, od Zvornika do Drvara itd.

Optužnice se odnose na zločine počinjene nad žrvama svih nacionalnosti u svim krajevima BiH. Optužnicama su obuhvaćena kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika,  a značajan broj optužnica odnosi se i na slučajeve ratnog seksualnog nasilja, silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava.

– Posebno želimo istaći činjenicu, da su sve optužnice koje je podiglo Tužiteljstvo BiH za ratne zločine, potvrđene (odbijena je optužnica samo u jednom predmetu protiv jednog optuženog), a u dosadašnjoj praksi i procesuiranju predmeta, izrečene su osuđujuće presude u više od 81% predmeta, što govori o kvalitetu optužnica i profesionalnom odnosu prema radu na predmetima – navode iz Tužilaštva.

U tom procesu razvijamo suradnju sa zemljama regiona, kako bismo realizirali procesuiranje osumnjičenih koji se kriju u susjednim državama, a za osumnjičenima intenzivno tragamo sa partnerskim institucijama iz cijelog svijeta, što potvrđuju izručenja osumnjičenih iz SAD, Španjolske, Norveške i drugih zemalja, a u tijeku su aktivnosti na izručenju osumnjičenih iz Nizozemske, Švicarske, Francuske.

Zahvalni smo građanima BiH, institucijama vlasti u našoj zemlji, međunarodnoj zajednici i svima koji su prepoznali naše napore i pružaju nam potporu u našem radu, a naročito obiteljima žrtava, na čije živote i sudbine su počinjeni ratni zločini ostavili tragične posljedice.

U našoj misiji nastavljamo dalje, a naš cilj je procesuiranje i kažnjavanje osoba osumnjičenih za ratne zločine, radi kažnjavanja počinjenih zločina, uspostave vladavine prava, kao i mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana BiH i budućih naraštaja koji dolaze.