Hag: Mladićeva svjedokinja koja osporava sarajevske masakre namjerno izostavljala podatke

Ratko Mladic HagTužioci na suđenju Ratku Mladiću nastavili su pobijati nalaze vještakinje Odbrane za balistiku Zorice Subotić, koja je u svom izvještaju negirala odgovornost Vojske Republike Srpske (VRS) za više minobacačkih napada u Sarajevu s velikim brojem civilnih žrtava.

Tokom unakrsnog ispitivanja, pretežno posvećenog tehničkim detaljima, zastupnik Optužbe Adam Weber dokazivao je da jeSubotićeva svoje zaključke zasnovala na pogrešnom tumačenju istraga koje su o eksplozijama u Sarajevu proveli UNPROFOR i lokalna policija.

Analizirajući eksplozije koje su u sarajevskom naselju Alipašino Polje 22. januara 1994. ubile šestero djece i ranile pet osoba, tužilac je pozvao Zoricu Subotić da na karti obilježi Institut za slijepe, iz čije je okoline, prema optužnici, VRS ispalio projektile.

Kada je svjedokinja to učinila, Weber je ustvrdio da je označila pogrešnu lokaciju, što je Zorica Subotić negirala, javlja BIRN – Justice Report.

Mladić, nekadašnji komandant VRS-a, optužen je za teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim minobacačkim i snajperskim napadima.

Govoreći o granatiranju naselja Dobrinja 1. juna 1993. godine, kada je na igralištu ubijeno deset osoba, zastupnik Optužbe sugerirao je, nasuprot vještaku Odbrane, da je, po uglu pada granate i minimalnoj procijenjenoj udaljenosti koje je utvrdio UNPROFOR, projektil morao doći s položaja VRS-a.

Prihvatajući da te nalaze nije spomenula u svom izvještaju, Zorica Subotić je ustvrdila da su ugao pada granata i udaljenost sa koje su bile ispaljene, u stvarnosti bili manji od onih koje je utvrdio UNPROFOR, što sugerira da ih je mogla ispaliti Armija BiH (ABiH).

U osvrtu na tvrdnju balističarke Odbrane da je mjesto na kojem je 12. jula 1993. minobacačka granata ubila 13 građana u redu za vodu, bilo u blizini vojnih objekata ABiH, tužilac Weber pitao je Zorica Subotić tvrdi li da je “ABiH granatirala vlastitu komandu”.

Negirajući to, Zorica Subotić je odgovorila da je željela Vijeću pružiti sve raspoložive informacije “kako bi imalo kompletan uvid u situaciju na terenu”. Ona je odbacila sugestiju tužioca da joj je to “odstupnica” ukoliko sudije ne prihvate njenu tvrdnju da je istragom pogrešno utvrđeno da je granata doletjela s položaja VRS-a.

Tužilac Weber je tvrdio da je red za vodu “granatirala VRS u okviru tekuće operacije”, predočavajući naređenje da se “neprijatelju nanesu što veći gubici”.

Unakrsno ispitivanje Zorice Subotić nastavlja se danas, 6. oktobra.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radiosarajevo.ba