Ron Haviv: Fotografije za historiju zločina

ron havivRon Haviv (rođen 1965.) je američki fotoreporter čije su ratne fotografije iz Hrvatske i BiH obišle svijet.

Ron Haviv je diplomirao novinarstvo na Univerzitetu u Njujorku. Pratio je pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, kokainske ratove u Kolumbiji, Zalivski rat, borbe Kurda iz Iraka, konflikte u Rusiji, izbeglice u Ruandi i politički prevrat na Haitiju.
Bio je jedan od prvih novinara fotografa koji je pratio rat u Jugoslaviji, a njegova knjiga Krv i med (Blood and Honey) svedočanstvo je o stradanjima na tim ratištima. Dobio je nekoliko nagrada: Vorld pres, Slika godine, Overseas Press Club, kao i Medalju za izuzetnost “Lajka”.

Početkom devedesetih godina, Haviv je došao u Jugoslaviju kako bi pratio tadašnju političku situaciju. Kako i sam kaže, sve što je znao o Jugoslaviji prije toga, bilo je da je 1984. godine ova zemlja bila domaćin Zimskih olimpijskih igara i da je ovdje ubijen austrijski nadvojvda.

Ipak, odlučio je da dođe i u Jugoslaviji se našao dan nakon što je Slovenija proglasila nezavisnost. Vjerovatno nije ni slutio da će ostati na ovim područjima do konačnog raspada Jugoslavije i da će svojim fotoaparatom zabilježiti neke od najstrašnijih događaja na ovim prostorima u devedesetim godinama.

Havivove fotografije Vukovara, antiratnih demonstracija pred Skupštinom BiH, fotografije Arkanovih “tigrova” u Bijeljini osvanule su na naslovnicama svjetskih medija i tako skrenule pažnju na rat koji je buktio.

U nastavku donosimo nekoliko najpopularnijih fotografija Rona Haviva nastale na ratištima između 1991. i 1995. godine na području bivše Jugoslavije.