22 godina poslije: Statistika Haškog tribunala o Srebrenici (obajava iz 2015)

sud u haguNedavno je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju kreirao web stranicu o presudama u Srebrenici. U nastavku donosimo sažetak Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u vezi genocida u Srebrenici.

Statistike Haškog tribunala kažu:
– oko 7000 ljudi ubijeno je u Srebrenici na osnovu dokaza iznesenim na različitim suđenjima;
– 20 pojedinaca optuženo je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine;
– Više od 1000 svjedočenja;
– Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je 14 osuđujućih presuda za genocid i/ili druge zločine u Srebrenici;
– Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je 1 oslobađajuću presudu;
– 1 postupak je obustavljen zbog smrti opruženog prije izricanja presude;
– Postupci protiv 4 optužena su u toku;

 

“Oni koji planiraju i provode genocid žele da liše čovječanostvo velikog i raznorodnog bogatstva koje čine njegovi narodi, rase, etničke grupe i religije. To je zločin protiv cijelog čovječanstva i njegove posljedice osjeća ne samo grupa koja je izdvojena za uništenje, nego čitavo čovječanstvo.”

Presuda po žalbi u predmedu protiv Radislava Krstića, 19. april 2004.

 

Svjedočenja

Svjedoci su u središtu rada Međunarodnog suda. Do danas, sudije MKSJ-a saslušale su više od 1.000 svjedočenja u predmetima u vezi s događajima u Srebrenici. Mnoga od tih svjedočanstava dale su žrtve, koje su hrabro govorile o pojedinostima toga kako su premlaćivane, mučene, silovane, seksualno zlostavljane ili primorane da gledaju kako im tokom masovnih pogubljenja ubijaju članove porodice. Neki od njih svjedočili su javno, dok su drugima izrečene mjere zaštite identiteta, iz ličnih razloga ili zbog njihove bezbjednosti.

Svjedočenja koja se ovdje nalaze su svjedočanstva troje građana Srebrenice koji su stupili pred sud i govorili o tome šta im se dogodilo. Ona predstavljaju samo mali dio svih svjedočanstava pred Međunarodnim sudom ali govore o zajedničkim strahotama koje su žrtve i preživjeli proživljavali tokom ljeta 1995. godine.


“… Pa samo zamisli mog ovog najmlađeg sina, one rukice, da ih više nema? Kako koje jutro osvane kriješ oči, kriješ oči da ne vidiš jutra, kako idu djeca u školu.”

Svjedokinja DD, bosanska Muslimanka govori o tome kako je izgubila supruga i dva sina u srebreničkom genocidu u julu 1995. godine. Svjedočila je u predmetu protiv Radislava Krstića 26. jula 2000. godine.


“Mi bi se mogle okrenuti tim našim pustim šumama gdje smo ispratile svoje sinove koji se nikad nisu vratili, za koje nikad nismo ništa definitivno saznale.”

Mirsada Malagić, bosanska Muslimanka, govori o ženama čiji su muževi ubijeni u masakrima u Srebrenici 1995. godine. Svjedočila je 3. i 4. aprila 2000. u predmetu protiv Radislava Krstića i 16. februara 2011. u predmetu protiv Zdravka Tolimira.

“Iz svega onoga što sam pričao i što sam vidio, mogao sam zaključiti da je to bilo vrlo organizovano, sistematsko ubijanje.”

Svjedok O svjedočio je s mjerama zaštite imena i identiteta. Sedamnaestogodišnjak u vrijeme kad je počinjen genocid u Srebrenici, bio je četiri dana zatočen nakon što je pokušao da pobjegne s područja Srebrenice. U grupi drugih zatočenika odveden je na jednu poljanu na pogubljenje po prijekom postupku, ali je čudom preživio. Svjedočio je 13. aprila 2000. u predmetu protiv Radislava Krstića.