Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratne zločine na području Stoca

tuzlituzilastvo BiHTužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv četiri osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Stolac.

Podignuta je optužnica protiv Mileta Pažina (1961.) državljanin BiH i Republike Hrvatske, Mirka Raguža (1948.) državljanin BiH, Ivice Marković (1959.) državljanin BiH, Vide Krešić (1956.) državljanin BiH, svi nastanjeni u općini Stolac.

Optuženi se terete se da su za vrijeme rata u BiH, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH, u periodu od 13. jula do augusta 1993. godine, na području općine Stolac, u svojstvu pripadnika HVO-a, a optuženi Pažin i Raguž i u svojstvu komandanta i dokomandanta Civilne zaštite Stolac, počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području općine Stolac, nezakonito uhapšeni civili, među kojima žene, djeca, starije osobe i nekoliko muškaraca, iz mjesta Pješevac, Đulića mahala, Kaplan mahala, Humačkići, Zilići i drugih okolnih mjesta, su prvo zatvarani i protivpravno držani zatvoreni u zatvoreničkom centru Osnovne škole ”Branko Šotra” u Crnićima, općina Stolac, a potom prisilno premješteni u zatvoreničke objekte u Đulića i Kaplana mahalama, gdje su boravili u nehumanim uvjetima, izloženi psihičkom i fizičkom maltretiranju.

Optuženi Pažin i Raguž su rukovodili zatvoreničkim objektima i bili odgovorni za uvjete zatvorenika, kako u pogledu života tako i pogledu njihove sigurnosti.

Zatvorenici su držani u nečovječnim uvjetima, mučeni, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine.

Usljed zlostavljanja mnogim zatvorenicima bile su nanesene teške fizičke ozljede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove. Zatvaranje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina.

Nakon zadržavanja u zatvoreničkim objektima, Đulića i Kaplana mahali i VP domu u Stocu, sve hapšene osobe bošnjačke nacionalnosti, nakon oduzimanja i pljačkanja novca i drugih dragocjenosti, trpana su u kamione i odvezena na područje Blagaja općina Mostar, koje je bilo pod kontrolom Armije RBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

FENA